Foto: desocialisten.be

Antwerpse SP.A-militante Christ'l Van der Paal werpt zich op als derde kandidaat-partijvoorzitter 

Mogelijk krijgt de SP.A een derde kandidaat-voorzitter: de Antwerpse Christ'l Van der Paal (52). Haar kandidatuur wordt naar voren geschoven door een groep van een 50-tal partijmilitanten. Van der Paal moet wel nog de steun krijgen van minstens drie lokale afdelingen. 

Een bekende naam is Van der Paal allerminst. Ze is ook nog maar recent lid van de partij, al is ze wel al langer actief als militante. Waar komt haar kandidatuur vandaan? "We hadden een werkgroep, #kandidaatvoorzitter2019 genoemd, waarin we werkten aan een inhoudelijke tekst die we wilden voorleggen aan de kandidaat-voorzitters", vertelt ze in "De ochtend"."Maar uiteindelijk bleek dat er maar 2 kandidaten waren en wij hadden het gevoel dat we inhoudelijk de punten die we wilden maken niet op de agenda zouden krijgen. Dus hebben we zelf iemand voorgesteld."

Van der Paal en de groep van een 50-tal militanten waar ze deel van uitmaakt, "Wij zijn socialisten", staan voor een linkse koers. "Je moet het economisch model in vraag durven stellen, en de bestaande orde in vraag durven stellen", zegt ze. "Je kan allerlei losse voorstellen lanceren, maar wij hebben het gevoel dat dat het moet komen uit één ideologie, de socialistische ideologie. Je moet die vertellen en verklaren en dat misten wij."

Sluit ze dan niet dichter aan bij de radicaal-linkse PVDA? "Ik geloof niet in communisme of marxisme", antwoordt Van der Paal. "Ik ben echt een sociaaldemocraat, maar ook die hebben een ideologie en die moet je naar buiten brengen."

Steun nodig van lokale afdelingen

De Antwerpse voegt daar nog aan toe dat het partijprogramma op zich wel behoorlijk links is -de verdienste volgens haar van huidig voorzitter John Crombez- maar dat het niet zo wordt uitgelegd. 

Van der Paal werkt voor een ziekenfonds en is al 15 jaar vakbondsafgevaardigde. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 stond ze op de 35e plaats voor de SP.A in Antwerpen. Met de groep "Wij zijn socialisten" was ze vervolgens gekant tegen de samenwerking met de N-VA en Open VLD. "Ik zou het niet gedaan hebben", zegt ze daarover. "Om een balans op te maken is het nog te vroeg. Maar goed, de beslissing is genomen en we moeten die honoreren."

De kandidatuur van Van der Paal en haar "running mate" Bart Callaert heeft nog tot 4 oktober om de steun van 3 lokale afdelingen te krijgen. "Daarover lopen momenteel gesprekken", luidt het. De favoriet om John Crombez op te volgen als voorzitter is de jonge Vlaamse fractieleider Conner Rousseau. Daarnaast is er ook Hannes De Reu, die tot nog toe vooral achter de schermen heeft gewerkt binnen de SP.A. 

Meest gelezen