Dierenrechtenorganisaties willen dat er geen echte dieren meer worden gebruikt bij het "gansrijden"

Komt er een einde aan het gansrijden in de provincie Antwerpen zoals we dat nu kennen? Als het van 9 Belgische en Nederlandse dierenrechtenorganisaties afhangt wel.

Dierenrechtenorganisaties, met onder meer GAIA, Bite Back en Animal Rights, hebben een brief gestuurd aan Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Daarin vragen ze om tradities als het gansrijden, maar ook het haanslaan en ganskoppen te stoppen. Die zijn niet diervriendelijk, zeggen ze.

In verschillende poldergemeenten in het noorden van de provincie is het gansrijden heel populair. Daar trekken ruiters de kop van een dode gans af. "Het is helemaal niet dieronvriendelijk wat we doen", zegt Frans De Schutter van de Polderbond van Gansrijders.

"Wat is het probleem met dode dieren die geëuthanaseerd zijn door een dierenarts? Dan kan je alles in een slecht daglicht plaatsen", gaat De Schutter verder. "Dat wordt bij ons met alle eerbied gedaan. Het zijn alleen oude ganzen die niet meer productief zijn, die voor het spel worden gebruikt." De dierenrechtenorganisaties willen dat de echte dieren worden vervangen door alternatieven. In Nederland wordt voor het ganstrekken bijvoorbeeld een kunstgans gebruikt.

Meest gelezen