De Iraanse vlag voor het hoofdkwartier van het Internationaal Atoomenergieagentschap in Wenen.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland waarschuwen Iran om niet uit het nucleair akkoord te stappen

De drie Europese ondertekenaars van het nucleaire verdrag uit 2015 waarschuwen Teheran voor verdere inbreuken op dat akkoord. In dat geval zullen ze een in het verdrag bepaalde strafprocedure in gang zetten. Iran dreigt ermee om steeds meer bepalingen van dat verdrag te schenden als de Europese landen geen normale handelsbetrekkingen aanknopen.

De leiders van de drie landen hebben hun waarschuwing geuit in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Ze hebben lang geaarzeld, maar lijken nu toch de toon te verharden richting Teheran. 

Dat akkoord uit 2015 lijkt met de dag verder uiteen te vallen. De eerste barst kwam toen de Amerikaanse president Donald Trump vorig jaar zijn land terugtrok uit het verdrag. Meteen kwamen er nieuwe Amerikaanse sancties die niet enkel Iran bedreigden, maar ook bedrijven uit derde landen die die sancties zouden overtreden. Vooral de Europese landen zitten zo tussen hamer en aambeeld.

Iran verwijt die landen dat ze ook het verdrag schenden door geen normale economische en diplomatieke relaties aan te knopen uit vrees voor Amerikaanse tegenmaatregelen. Enkele maanden geleden kondigde Iran aan dat het meer uranium zou verrijken dan toegelaten en een hogere verrijking zou nastreven. Dat betekent nog niet meteen dat Iran binnenkort over kernwapens beschikt, maar dat het verdrag steeds verder uitgehold wordt, is duidelijk.

Is het breekpunt nu nabij?

Gisteren liet ayatollah Ali Khamenei, de hoogste autoriteit in Iran, weten dat hij geen vertrouwen meer heeft in de Europese landen. Vandaag kaatsen die de bal terug: als Iran voort gaat met het overtreden van de bepalingen van het verdrag, zullen ze een strafmechanisme uit dat akkoord in werking stellen.

Concreet stellen die landen dan dat Iran het verdrag niet naleeft. Er is dan nog een hele procedure vooraleer er opnieuw sancties komen, onder meer nieuw overleg met ook Iran, maar de waarschuwing is duidelijk: ook het geduld van Europa met Iran is niet onuitputtelijk. (Het omgekeerde ook niet, blijkt al langer). 

De opwerkingsfabriek in Arak, ten zuidwesten van de Iraanse hoofdstad Teheran.

Meest gelezen