Gentse fotograaf brengt metal en hardrock samen met klassieke schilderkunst en strikt daarvoor grote namen

In Gent opent morgen “Portraits”, een tentoonstelling van de jonge fotograaf Tim Tronckoe. Hij maakte niet zomaar portretten, maar heeft hardrock- en metalmuzikanten afgebeeld zoals een klassiek schilderij.

Wanneer je aan hardrock of metal denkt, dan zie je meteen muzikanten voor je met zwarte lederen kleren, in donkere taferelen. Maar de Gentse fotograaf Tim Tronckoe brengt daar verandering in. Hij haalde de muzikanten uit hun comfortzone en beeldde ze af zoals een klassiek schilderij, à la Rembrandt en Caravaggio.

“Zo’n drie jaar geleden kwam ik op het idee”, begint Tronckoe zijn verhaal. “Ik ben altijd al geïntrigeerd geweest door klassieke kunst. En ik ben ondertussen zo’n 10 jaar actief als fotograaf binnen de metalwereld. Plots spookte het idee in mijn hoofd om die twee werelden samen te brengen…” En zo geschiedde.

In alle geheim

Tim Tronckoe lanceerde zijn idee bij een paar muzikanten die niet veel later kwamen optreden in ons land. “Dat waren de Amerikanen Myles Kennedy van Alter Bridge en Michael Starr van Steel Panther. Zij vonden het een tof idee en waren enorm onder de indruk toen ik hen het resultaat liet zien. Toen besloot ik er een project van te maken.”

Drie jaar lang heeft Tronckoe in alle geheim muzikanten geportretteerd. Soms was dat lang op voorhand gepland, met op maat gemaakte jurken. Maar soms moest het ook snel gebeuren. “Bij de muzikanten van Ghost, bijvoorbeeld, gebeurde de shoot backstage op een festival. Ik had maar twintig minuten de tijd”, zegt hij trots.

Grote namen

Naast Ghost, wist de fotograaf nog een aantal grote namen te strikken. “Sharon den Adel van Within Temptation, Jen Majura van Evanescense, … En zelfs Slayer! Die gaan nu bijna stoppen met muziek maken hé. Ik ben heel blij dat ook zij het zagen zitten om uit hun comfortzone te treden voor mijn lens.”

Boek volledig uitverkocht

Alle portretten zijn gebundeld in een boek, waar maar 1000 exemplaren van gedrukt werden. Tim Tronckoe: “De grote metalfans waren er natuurlijk als de kippen bij. Op een paar weken tijd was alles volledig uitverkocht! Ze hebben het boek nu sinds deze week in huis. Ze zijn laaiend enthousiast.”

Volgens Tronckoe vallen de portretten niet enkel in de smaak bij metalfans. “Dat was ook echt mijn bedoeling. Ik wilde geen metalboek maken, maar een kunstboek. Kunst voor de kunst. En daar ben ik wel in geslaagd, denk ik.”

De tentoonstelling “Portraits” loopt van 28 september tot 12 oktober, in de Drongenhofkapel (Drongenhof 15, 9000 Gent).

Meest gelezen