Het Laatste Avondmaal komt tot leven op Sint-Baafskathedraal

Dit weekend kan je op de Sint-Baafskathedraal een projectie bekijken over het schilderij Het Laatste Avondmaal. Een Gents bedrijf maakte een film van 9 minuten over het kunstwerk. Op 7 oktober gaat de film officieel in première in Milaan.

Het zijn filmregisseur Armondo Linus Acosta en producent Sebastien Brumagne die met het idee kwamen om van het iconische schilderij van Leonardo Da Vinci een film te maken. Acosta richtte in Sint-Amandsberg de Academy of Film and The Arts op. Officieel wil de regisseur de film in première laten gaan in Milaan, aangezien het oorspronkelijke kunstwerk daar te bezichtigen is, maar omdat de film volledig opgenomen werd in Gent, wilde hij het eerst delen met de inwoners van de stad. Dat doet hij als bedankje aan de stad alvorens de film een wereldwijde tournee begint in allerlei musea.

Ontroerende ervaring

"Het wordt een emotioneel en rustgevend schouwspel", vertelt Sebastien Brumagne. "De film bestaat uit één beweging en één shot, er wordt dus niet in geknipt. Er is geen dialoog te horen, maar enkel muziek van het Boho Strings ensemble. Zo ervaar je het verhaal dat achter het kunstwerk schuilt op een ontroerende manier." Het schilderij stelt de laatste maaltijd voor die Jezus met zijn apostelen deelde voor hij gekruisigd werd. In 9 minuten beelden verschillende acteurs zo identiek mogelijk het beeld en het verhaal uit.

Een film bij zonsondergang

De film wordt continu herhaald gedurende de nacht. “Elke vierkante centimeter van wat we gerecreëerd hebben is identiek aan het schilderij van Leonardo Da Vinci", zegt regisseur Acosta. "Ik heb 'The Living Tableau' met opzet in extreme slow motion gefilmd, aangezien ik dit werk niet beschouw als een film als dusdanig, maar als een 21e-eeuws ‘tableau’ dat een unieke gelegenheid biedt om te mediteren over de goddelijke details van Da Vinci’s mystieke meesterwerk.”

De film is op zaterdag 28 en zondag 29 september te zien op de voorgevel van de Sint-Baafskathedraal. Op beide avonden speelt de film vanaf 20 uur. "De projectie is namelijk helemaal niet te zien als het nog licht is buiten", zegt Sebastien. "Daarom wachten we tot het volledig donker is."

Opname film
kasto80

Meest gelezen