"Het rode badpak heb ik niet meer. Wist ik veel dat "Baywatch" zo populair zou worden"

"Baywatch" en de gewaagde, sexy rode badpakken. Ze zullen altijd samen in één adem genoemd worden. En ook al is het Pamela Anderson die als ultieme "Baywatch-babe" mag omschreven worden, toch ging in de eerste 2 seizoenen die titel zonder enige twijfel naar de toen nauwelijks 20-jarige Erika Eleniak. Haar populariteit deed haar vervolgens meermaals de cover van Playboy sieren. Toch werden de scènes haar uiteindelijk te gewaagd en wilde ze liever haar tv- en filmcarrière een andere richting zien uitgaan. Maar het succes van "Baywatch" zou ze nooit meer evenaren. Eleniak wordt vandaag 50.

"Baywatch", een serie rond het leven en werk van een aantal strandredders in Californië, werd voor het eerst uitgezonden, als tv-film, in april 1989 en dat op tv-zender NBC. Later dat jaar volgde de tv-serie, maar ondanks vrij hoge kijkcijfers werd de serie toch opgedoekt omwille van de te hoge productiekosten. Uiteindelijk volgde toch een 2de seizoen, nadat de rechten onder meer door acteur David Hasselhoff overgekocht waren. Het was het begin van een wereldwijd commercieel succes, in totaal 11 seizoenen lang.

Erika Eleniak, die in 1982 een rolletje wist weg te kapen in de blockbuster "E.T." als vriendinnetje van Elliot, was een van de "Baywatch-babes" in de eerste 2 seizoenen. Ze vertolkte de rol van Shauni McClain, een verwaand rijkeluismeisje dat geleidelijk in haar job als strandredder openbloeit. In het 3e seizoen is ze nog even te zien, maar in 1992 koos ze ervoor de serie te verlaten.

Erika Eleniak: "Aanvankelijk werd "Baywatch" uitgezonden door NBC, op dat moment zonder enige twijfel de meest conservatieve tv-zender in de VS. Alles wat er in de serie te zien was, was vooraf gedetailleerd uitgeschreven. Alles moest volgens het boekje gebeuren. Er waren zelfs regeltjes over de manier waarop we onze badpakken moesten dragen. Allemaal superconservatief." (My Devotional Thoughts, september 2018)

"Tijdens de opnames was het niet altijd zonnig hoor. Soms was het echt ijs- en ijskoud. Dan werden we 'ondergesprayd' met water zodat het leek alsof we zweetdruppeltjes hadden van de hitte. Maar daar kregen we het alleen nog kouder van. Er is zelfs een opname geweest die men achteraf gewoon niet kon gebruiken omdat al onze lippen lichtblauw waren van de kou.  Trouwens, we kregen tijdens de opnames van "Baywatch" ook waterproof body make-up op ons lichaam. 's Avonds onder de douche moest je dat er echt afschrobben. Wat een rommel gaf dat!" (BeautyLab, augustus 2013)

"De opnames verliepen niet altijd van een leien dakje. Want het was januari, de koudste periode van het jaar. Er moesten dan van die grote lampen gebruikt worden om de scènes heet en zonnig te doen lijken. Dat is toch de magie van televisie, niet?" (Fox News, mei 2018)

"Echt goed zwemmen kon ik niet. Wat eigenlijk wel grappig was, want Shauni McClain, de rol die ik speelde, had ooit een olympische medaille gewonnen. Op de set werden daar regelmatig grappen over gemaakt." (Daily News, maart 2019)

"Toen David Hasselhoff de rechten van de serie zelf in handen kreeg, werd "Baywatch" gemaakt voor syndicatie (programma’s worden verkocht aan meerdere tv-stations en behoren niet toe aan één welbepaalde omroep, red). Waardoor de serie er compleet anders begon uit te zien. Namelijk zoals "Baywatch" nu wereldwijd gekend is." (My Devotional Thoughts)

"Tijdens het eerste seizoen werd er duidelijk afgesproken wat wel en wat niet getoond mocht worden, wat wel en wat niet gezegd mocht worden. Het was pas toen dat veranderde, dat het programma een succes werd. Ik voelde me daar niet goed bij. Het lag niet in mijn aard om me supergewaagd te tonen. Voor mij werd het allemaal toch een beetje te gewaagd. Het was dus tijd om andere rollen op te zoeken." (Fox News)

"Wat de serie uiteindelijk geworden is, was compleet anders van wat oorspronkelijk de bedoeling was. Vanaf het 2e seizoen werd de serie meer een lust voor het oog en werden de decolletés nog dieper. En dat ging almaar verder." (Media Mikes, september 2012)

"Ik voelde me niet helemaal gelukkig met die nieuwe aanpak. Mijn hoofddoel was immers altijd geweest om een actrice te zijn die serieus genomen wordt. Zelfs voor het krijgen van deze rol heb ik moeten zweten. Zes audities heb ik ervoor gedaan. Want het was de eerste keer dat men een serie rond strandredders maakte en de oorspronkelijke bedoeling was om hun leven zo waarheidsgetrouw weer te geven. Maar toen de serie evolueerde in een soort videoclip, dat zag er misschien goed uit, maar voor mij was het tijd om op te stappen." (My Devotional Thoughts)

"Het gevoel was weg na het 2e seizoen. Terwijl ik opstapte, maakte Pamela Anderson haar intrede. Zij werd echt het boegbeeld van het programma." (My Devotional Thoughts)

"Nee, het rode badpak heb ik niet meer. Mocht ik geweten hebben dat de serie zo’n immens succes zou worden, dan had ik dat beter bijgehouden." (Fox News)

"Het op de cover van Playboy staan heeft alles wat er gaande was van succes in mijn leven alleen maar vergroot, op een heel positieve manier. Het enige lastige was dat de 'Playboy-stempel' me soms benadeelde bij het doen van een auditie voor een nieuwe rol. Dat ik de rol niet kreeg omdat ik te veel met Playboy en "Baywatch" geassocieerd zou worden.” (Glamourland, augustus 2013)

Eleniak scoorde, nadat ze bij "Baywatch" opgestapt was, naast Steven Seagal in de blockbuster "Under siege" en in minder mate in "The Beverly Hillbillies". Op televisie had ze gastrollen in onder meer "Desperate housewives" en "CSI Miami". Momenteel houdt ze zich vooral bezig met het geven van acteerlessen. Eleniak, die vandaag dus 50 kaarsjes mag uitblazen, heeft één dochter, Indyanna.

Meest gelezen