Hoe houd ik katten op een diervriendelijke manier uit mijn tuin?

Het is op zijn minst gezegd vervelend wanneer je dagelijks uitwerpselen van katten moet oprapen in de tuin. Zeker als je zelf geen katten hebt. Gelukkig bestaan er enkele handige tips. Kattenexperte en schrijfster van het boek "I love happy cats" Anneleen Bru legt uit hoe je op een diervriendelijke manier katten vermijdt.

Peper strooien, citroenschillen achterlaten of een ultrasoon apparaat aankopen. Het zijn drie van de eindeloze mogelijkheden die je terugvindt op het internet wanneer je zoekt naar: "Hoe vermijd ik katten in mijn tuin." Zoals ze zelf al doen vermoeden zijn die trucjes niet diervriendelijk en werken ze vaak niet. "Er is vandaag nog geen enkel middel waarvan we kunnen zeggen dat het effectief werkt", zegt Anneleen Bru.

Een optimaal en diervriendelijk resultaat behaal je door het gedrag van de kat te gaan veranderen. Dat kan op twee manieren: de belonende factor wegnemen of een andere plek aantrekkelijk maken. 

Verwijder de belonende factor

Katten komen naar jouw tuin met een bepaalde reden: ze vinden het er fijn en voelen er zich veilig. Anders zouden ze wegblijven. Er zijn een aantal factoren die het aangenaam maken voor katten om rond te toeven. Denk maar aan zandige ondergronden of dicht beboste struiken.

Door de dingen weg te nemen die een kat aangenaam vindt, zal het dier demotiveren om terug te komen. Een worteldoek kan een oplossing zijn voor ondergronden als zand en schors. Een sensorlicht aan een struik geeft ook een onveiliger gevoel voor de kat bijvoorbeeld.  

Maak een andere omgeving aantrekkelijk

Wanneer een kat naar jouw tuin komt, ziet ze het als een onderdeel van haar territorium. Vind je het op zich niet erg dat je bezoek krijgt van katten maar wel dat ze uitwerpselen achterlaten? Dan kan je er ook voor kiezen om één bepaalde plek te voorzien waar ze wel mogen komen.

Zo kan je bijvoorbeeld een kattenbak plaatsen in een uithoek. Spreek dan af met de eigenaars dat ze wekelijks de bak komen proper maken. 

Praat met de eigenaar

Eén van de belangrijkste elementen hier is praten met de eigenaars van het dier. Probeer samen tot een oplossing te komen. Volgens Anneleen Bru is dé ultieme oplossing het onaantrekkelijker maken van jouw tuin en het aantrekkelijker maken van de tuin van de eigenaar. Zo werk je aan gedragsmodificatie van de kat en dat zorgt voor een permanent positief resultaat.

Meest gelezen