Iran laat Britse tanker Stena Impero dan toch vertrekken na maandenlange crisis

De Britse tanker Stena Impero is vanochtend dan toch vertrokken uit de Iraanse haven Bandar Abbas. De tanker was op 19 juli onderschept en afgeleid door Iraanse Revolutionaire Wachten. Volgens analisten ging het toen om een vergelding voor het onderscheppen van een Iraanse tanker nabij de Britse enclave Gibraltar.

Er werd al dagen gemeld dat de Stena Impero kon vertrekken, maar de administratieve molen in Iran draaide blijkbaar erg traag. Vanochtend konden de bemanning en het schip dan toch vertrekken uit de haven van Bandar Abbas in het zuiden van Iran. Het schip is nu onderweg naar Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten, waar de bemanning medische en psychologische bijstand zal krijgen en dan naar huis zal kunnen.

Met de vrijlating komt er een einde aan een crisis die al maanden aansleept. De Stena Impero werd op 19 juli onderschept nabij de Straat van Hormuz, de toegang tot de Perzische Golf. Dat was enkele weken nadat Britse commando's een Iraanse supertanker hadden afgeleid naar de enclave Gibraltar aan de Middellandse Zee. Die tanker is intussen al lang geleden vertrokken, maar de Stena Impero bleef in Iran achter.

Dat heeft wellicht te maken met de groeiende spanningen in dat deel van de wereld waar onlangs nog Saudische olie-installaties in brand zijn geschoten. De vrijlating van de Stena Impero kan de spanningen in de Golf wat verzachten en dat is wellicht ook de bedoeling. De tanker vaart onder Britse vlag, is eigendom van de Zweedse rederij Stena Bulk en geen enkele van de bemanningsleden had de Britse nationaliteit.

Meest gelezen