Je roaming staat uit en toch verbruikt je smartphone mobiele data: hoe kan dat en wat kan je eraan doen?

Mobiele data gebruiken op je smartphone terwijl je op reis bent buiten de EU: het kost handenvol geld. Daarom zet je de roamingfunctie op je smartphone uit voordat je op reis vertrekt. Maar soms verbruikt je smartphone ondanks alle voorzorgen tòch mobiele data. "De inspecteur" van Radio 2 onderzocht "spookroaming".

Roaming staat af, hoe kan je smartphone toch mobiele data verbruiken in het buitenland?

"Spookroaming" is een vrij zeldzaam fenomeen dat op sommige smartphones en onder bepaalde omstandigheden kan voorvallen. Het is niet helemaal duidelijk wat precies de reden is, al lijkt het 4G-netwerk een cruciale rol te spelen. Dit zijn een paar theorieën: 

  • Je smartphone verstuurt kleine pakketjes data wanneer je je van de ene zendmast naar de andere verplaatst om zich "aan te melden" of "kenbaar" te maken bij de zendmast. 
  • Bepaalde verbindingen in sommige apps kunnen toch actief blijven als je je roaming uitschakelt. Bijvoorbeeld: je hebt WhatsApp openstaan op de achtergrond en zet je roaming af, dan komen er geen nieuwe verbindingen binnen, maar degenen die al actief waren, blijven actief. 
  • Het ligt aan een foutje in de software van je smartphone of van bepaalde apps waardoor er toch af en toe kleine pakketjes data verstuurd worden wanneer er verbinding wordt gemaakt met het internet. 

Wat kan ik er tegen doen?

Omdat het niet duidelijk is wat precies de oorzaak is van het verbruik, is het ook moeilijk om te zeggen hoe je het kan voorkomen. Sowieso is het een goed idee om de software van je smartphone up-to-date te houden en om je smartphone volledig uit en terug aan te zetten nadat je je dataroaming hebt uitgeschakeld. 

Maar de enige échte oplossing is contact opnemen met je telecomoperator en te vragen of ze voor jouw nummer de roaming buiten Europa volledig uit kunnen zetten. Vaak kan je dat ook zelf doen in het online klantenportaal van je provider. Let wel op: als je op reis in een situatie terechtkomt waarin je je roaming om eender welke reden wél zou willen aan zetten, lukt dat dan niet zonder contact op te nemen met je operator om het terug te laten aanzetten. 

Nog enkele voorzorgen die je kan nemen: 

  • Zet de roamingfunctie uit, én de mobieledatafunctie én de 4G-functie.
  • Sluit alle actieve internetsessies en applicaties af.
  • Zet functies zoals "wifi assistentie" af, die kunnen ook kleine pakketjes data verbruiken

Automatische stop bij verbruik van €50

Wanneer je roaming-kosten aan €50 euro komen, moet je provider verplicht je mobiele data blokkeren. Je krijgt dan een sms en kan pas terug roamen nadat je een sms stuurt naar een nummer om de roaming te deblokkeren. 

Let wel op: dit gaat over €50 exclusief btw. Op je uiteindelijke factuur zal de werkelijke kostprijs voor dat buitenlands roamen dus nog iets hoger liggen.

Meest gelezen