Ooievaar Emily die zender kreeg in het Zwin in Knokke gespot in Afrika

Ooievaar Emily, een van de drie jonge ooievaars die afgelopen zomer in het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist, een zender op de rug kreeg, heeft de oversteek gemaakt van Europa naar Noord-Afrika! In vogelvlucht is dat ruim tweeduizend kilometer. De andere twee ooievaars Reinout en Hadewijch cirkelen nog rond in Spanje. De trektocht van de ooievaars is eind augustus begonnen. Wetenschappers kunnen de lange reis van de drie ooievaars die voorzien zijn van een zender zo nauwkeurig volgen. 

Op 21 augustus vertrokken de 3 jonge ooievaars voorzien van een zender vanuit het Zwin in Knokke-Heist naar Spanje of Afrika. Door de zender kunnen de dagelijkse bewegingen van de ooievaars van heel nabij gevolgd worden. Zo zagen de onderzoekers dat de drie ooievaars samen optrokken tot ze minder dan een week later de Spaanse grens bereikten. Om onbekende redenen gingen ze daar uit elkaar. Wellicht kwamen ze terecht in een steeds groter wordende groep ooievaars, waardoor ze elkaar makkelijk uit het oog konden verliezen. Sindsdien is elk van de ooievaar zijn eigen weg gegaan.

Emily is de meest avontuurlijke van de 3 jonge ooievaars. Emily, bereikte Zuid-Spanje in een tijdspanne van 9 dagen, een tocht van ongeveer 1.900 kilometer in rechte lijn. Op 23 september stak ze kort voor de middag in een groep met 28 soortgenoten de zee-engte van Gibraltar over, naar Noord-Afrika. In vogelvlucht is dat ruim tweeduizend kilometer. "We zijn benieuwd of Emily nog zal doorvliegen naar West-Afrika, de overwinteringsplaats van vele tienduizenden West-Europese ooievaars", laat het Zwin weten.

Reinout en Hadewijck

De andere twee ooievaars met zender Reinout en Hadewijch cirkelen nog rond in Spanje. Ooievaar Reinout kwam terecht op een groot afvalstort nabij Madrid. Daar is de vogel sindsdien de hele tijd gebleven. Ooievaar Hadewijch bleef aanvankelijk geruime tijd hangen in Noord-Spanje, maar maakte dan half september ineens een grote sprong naar Zuid-Spanje, waarbij ze op 2 dagen maar liefst 680 kilometer aflegde! Ze hield halt bij Sevilla, waar ze ook op een afvalstort belandde. Dat lijkt nog niet haar vaste winterstek te gaan worden, want de laatste dagen vloog ze ver door naar het uiterste zuiden van Spanje, bij Cadiz. 

Het zenderproject past in een onderzoek waarbij wordt nagegaan wat de impact zal zijn van het sluiten van afvalstorten in Spanje. Tienduizenden ooievaars brengen tegenwoordig de winter door op die afvalstorten, waar ze veel voedsel vinden. Door verstrenging van de afvalwetgeving gaan die storten binnen afzienbare tijd dicht. Het is belangrijk om na te gaan hoe de ooievaars hierop gaan reageren. 

Meest gelezen