"Kerekewere": elke dag verhuizen vier Gentenaars naar West-Vlaanderen

Per dag verhuizen gemiddeld vier Gentenaars naar West-Vlaanderen. Het aantal inwoners dat van de Arteveldestad terugkeert naar West-Vlaanderen, is daarmee verdubbeld in vergelijking met twintig jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Krant van West-Vlaanderen. Al verhuizen nog steeds meer West-Vlamingen naar Gent dan omgekeerd.

Vooral de studenten die eerst blijven plakken in Gent keren terug naar hun roots. "Ik denk dat het veel te maken heeft met het belang van levenscomfort", zegt Hans Dobbelaere van WES, het economisch studiebureau van de provincie West-Vlaanderen aan Radio 2. "Ook de vlucht uit de steden en het gevoel om deel uit te maken van de West-Vlaamse taalgemeenschap speelt een belangrijke rol."

In Gent een huis kopen is onbetaalbaar voor mij

Radio 2-reporter Florence Depauw uit Knokke-Heist bleef na haar studies plakken in Gent, maar ze verhuist binnenkort naar Brugge. "Mijn vriend en ik wilden een huis met een kleine tuin kopen, dicht bij het station en de autosnelweg. In Gent is dat onbegonnen werk. Daar een huis kopen is onbetaalbaar voor mij."

In tien jaar tijd betaal je in Gent de helft meer voor een huis. Een rijwoning kost er nu gemiddeld 270.000 euro. Voor een alleenstaande woning betaal je in Gent gemiddeld 410.000 euro. Voor een appartement moet je gemiddeld 235.000 euro neerleggen.

In Gent zijn ze de West-Vlamingen nog niet allemaal kwijt. Er verhuizen nog altijd meer mensen van West-Vlaanderen naar Gent dan omgekeerd. Vorig jaar alleen al zijn ruim 2.000 mensen verhuisd van West-Vlaanderen naar de Arteveldestad. Zo'n 1.500 heeft de omgekeerde beweging gemaakt. Naar schatting een kleine tien procent van de stad heeft West-Vlaamse roots.

Meest gelezen