Anonieme klokkenluider is CIA-agent, president Trump: "Weet je nog wat we vroeger met spionnen deden?"

De anonieme klokkenluider wiens klacht aan de basis ligt van de afzettingsprocedure tegen de Amerikaanse president Donald Trump, is een CIA-agent. Dat zeggen twee onafhankelijke bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek naar die klacht. Intussen heeft Trump de persoon die de klokkenluider informatie zou hebben gegeven, onrechtstreeks bedreigd.

Al meer dan een week gaat het in Washington over niets anders dan het omstreden telefoongesprek tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Oekraïense collega Volodimir Zelenski. Daarin drong Trump er bij Zelenski op aan om een onderzoek te openen naar Hunter Biden en zijn vader Joe Biden, presidentskandidaat voor de Democraten. Het gesprek zette de Democraten aan om een afzettingsprocedure op te starten tegen Trump.

Gesprekken tussen de president en buitenlandse staatshoofden worden normaal gezien niet openbaar gemaakt, maar een klacht van een anonieme klokkenluider binnen de inlichtingendiensten veroorzaakte een politieke storm in Washington. Nu blijkt dat die anonieme klokkenluider een CIA-agent is die een tijdlang in het Witte Huis aan het werk was (of is). Dat zeggen twee onafhankelijke bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek naar de klacht van de klokkenluider.

Mark Zaid, de advocaat die de klokkenluider bijstaat, wil de identiteit of het beroep van zijn cliënt echter niet bevestigen. "Details over de klokkenluider publiceren, leidt enkel naar de identificatie van iemand, of het nu onze cliënt is of een verkeerd iemand. Dat zou deze persoon in een nog gevaarlijkere situatie brengen." Ook bij de CIA zelf houdt iedereen de lippen op elkaar.

Volgens The New York Times zou die man of vrouw de klacht eerst anoniem naar de topadvocaat van de CIA hebben gestuurd, waarop die de klacht daarna zou hebben doorgestuurd naar het Witte Huis en het ministerie van Justitie. Op dat zelfde moment zou de CIA-agent de klacht nog eens afzonderlijk bij zijn overste hebben ingediend. Volgens The New York Times onthult deze informatie hoe de klacht zijn weg zocht door de bureaucratie in de overheid en roept ze vragen op over de manier waarop de regering-Trump ermee omging.

De klacht van de klokkenluider werd gisteren openbaar gemaakt, een dag nadat het uitgeschreven gesprek tussen Trump en Zelenski ook al openbaar was gemaakt. In de klacht beschuldigt de klokkenluider Trump ervan zijn macht te hebben misbruikt in het telefoongesprek met Zelenski. Volgens de klokkenluider heeft het Witte Huis ook geprobeerd om het uitgeschreven gesprek stil te houden, ook voor mensen in de entourage van de president die daar normaal toegang toe hebben.

Trump: "Je weet hoe we vroeger met spionnen en verraad afrekenden?"

De klokkenluider/CIA-agent zou zich voor zijn of haar klacht niet gebaseerd hebben op eigen informatie, de man of vrouw was niet aanwezig tijdens het bewuste telefoongesprek, maar zou die via anderen hebben verkregen. In een reactie op de hele zaak heeft de Amerikaanse president Trump de klokkenluider en diens tipgever onrechtstreeks bedreigd. Dat moet blijken uit een geluidsopname tijdens een privé-evenement in New York met Amerikaanse functionarissen bij de Verenigde Naties, die The Los Angeles Times heeft gepubliceerd.

"Wie is de persoon die de klokkenluider informatie gaf?", vraagt Trump zich luidop af. "Want dat is zoiets als een spion. Je weet wat we vroeger deden toen we nog slim waren? Niet? Spionnen en verraad, we rekenden er toen op een iets andere manier mee af dan we nu doen." Trump stelt de geloofwaardigheid van de klokkenluider ook in vraag. "Die persoon heeft het verslag van het telefoongesprek nooit gezien, hij heeft het gesprek nooit gezien. Hij heeft gewoon iets gehoord."

Meest gelezen