Twintiger die burgemeester Moeskroen vermoordde veroordeeld tot 20 jaar cel

Het hof van assisen in Bergen heeft Nathan Duponcheel veroordeeld tot 20 jaar cel voor de moord op de burgemeester van Moeskroen, Alfred Gadenne. In 2017 werd Alfred Gadenne vermoord op de begraafplaats van Lowingen, een deelgemeente van Moeskroen. Duponcheel had hem de keel doorgesneden, omdat hij vond dat Gardenne verantwoordelijk was voor de zelfdoding van zijn vader.  

De jury van het hof van assisen in Bergen verklaarde Nathan Duponcheel gisteren al schuldig aan de moord. Op 11 september 2017 vermoordde Duponcheel de burgemeester op de begraafplaats van Lowingen, een deelgemeente van Moeskroen. Hem werd de keel doorgesneden met een breekmes. Duponcheel belde zelf de politie en werd ter plekke opgepakt. 

Vandaag is Duponcheel veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. De advocaat-generaal had 27 jaar cel gevorderd, maar de dader krijgt dus een lichtere straf. Het hof hield als verzachtende omstandigheid rekening met de jeugdige leeftijd van de dader, maar ook met de posttraumatische stress die hij kende na de zelfdoding van zijn vader.

Verantwoordelijk

De vader van Duponcheel stapte in 2015 uit het leven, nadat hij enkele maanden ervoor zijn job had verloren bij de stad Moeskroen. De twintiger vond dat de burgemeester hiervoor verantwoordelijk was en wilde zijn vader wreken. Op het proces werd bevestigd dat Duponcheel herhaaldelijk aan zijn familie verteld had dat hij van plan was de burgemeester te vermoorden. "De burgemeester was degene die ervoor kon zorgen dat alles in orde zou zijn voor mijn vader. Hij was degene die de beslissing in handen had. Dat is mijn persoonlijke mening", klonk het bij Duponcheel. 

Wie met vragen zit rond zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op www.zelfmoord1813.be 

Meest gelezen