Videospeler inladen...

Nigeriaanse politie redt honderden mensen, vooral kinderen, uit "folterhuis"

De Nigeriaanse politie heeft honderden mensen gered uit een gebouw waarin ze vermoedelijk gefolterd werden. De meerderheid van de slachtoffers waren kinderen, sommigen vastgeketend met boeien. De politie spreekt over een "folterhuis" en slavernij.

De slachtoffers werden gered uit een gebouw in Kaduna, een stad in het noorden van Nigeria, ten noorden van de hoofdstad Abuja. Om hoeveel mensen het precies gaat, is niet helemaal duidelijk. Sommige bronnen hebben het over meer dan 300, andere over bijna 500. Onder hen waren in elk geval veel kinderen. Velen van hen waren met metalen boeien aan hun enkels vastgeketend.

Volgens de politie zouden de kinderen hebben aangegeven dat ze gefolterd en verkracht werden, amper eten kregen en het gebouw niet mochten verlaten, in sommige gevallen zelfs gedurende verschillende jaren. De kinderen hadden verschillende nationaliteiten.

Sommige kinderen zouden de politie ook verteld hebben dat hun ouders dachten dat het om een koranschool ging. Maar volgens de politie is er nog geen bewijs dat het gebouw ooit dienstdeed als een school. De politiechef van Kaduna had het over een "folterhuis" en vergeleek wat ze aantroffen met slavernij.

Achterdochtige buren zouden de politie hebben verwittigd. Er zijn zeker acht verdachten opgepakt. De slachtoffers werden naar een stadion in Kaduna gebracht waar ze medisch en psychologisch onderzocht worden. Hun families worden nu opgespoord. (Lees verder onder de tweet).

Sommige kinderen hadden duidelijke sporen van verwondingen.

Omstreden scholen vullen leemte op

De "school" zou tien jaar geleden geopend zijn. De ouders dachten dat het om een kostschool voor koranonderwijs ging. Ze mochten hun kinderen slechts een keer om de drie maanden zien en nog enkel kortstondig buiten het gebouw. 

Volgens de eigenaars was het de bedoeling om "kleine criminelen of druggebruikers" via strenge straffen "op het rechte pad te brengen". Bij gebrek aan publieke instellingen voor dat soort probleemjongeren zijn er in het noorden van Nigeria veel van dat soort privé-instellingen. 

Nigeria is met 190 miljoen inwoners het meest bevolkte land van Afrika. In het noorden bestaat de bevolking veelal uit moslims, in het zuiden eerder uit christenen en animisten. Het land is een creatie van de voormalige Britse kolonisatoren, die verschillende volkeren en staten tot een administratieve eenheid hebben gesmeed. Vandaag is Nigeria een federale republiek.

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen