NASA vindt geen spoor van verdwenen Indische maanlander

De kans dat het lot van de Indische maanlander Vikram wordt opgehelderd, is geslonken. Een NASA-ruimtesonde heeft het gebied op de maan waar Vikram vermoedelijk is neergekomen, gedetailleerd in beeld gebracht. Maar er is niets gevonden.

Vikram zou op 6 september een zachte landing op de maan maken, maar net voor de landing verloor de vluchtleiding alle contact met de lander. Wetenschappers opperden dat Vikram misschien op zijn kant was neergekomen en daardoor geen contact kon maken.  

Maar de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft laten weten dat haar Lunar Reconnaissance Orbiter - haar maanverkenner - het gebied waar Vikram moest landen uitgebreid gefotografeerd heeft, en dat er geen spoor van Vikram is teruggevonden. 

Toch houdt NASA er rekening mee dat Vikram wel degelijk in het gebied is neergekomen. Toen de Lunair Reconnaissance Orbiter over het gebied vloog, begon het er donker te worden. De kans bestaat dat Vikram verscholen lag in een schaduw, en daardoor onzichtbaar was. 

In oktober passeert de orbiter opnieuw over het gebied. NASA verwacht  dat er dan meer licht zal zijn.  Daardoor is het mogelijk dat Vikram toch nog gevonden zal worden. 

Meest gelezen