Videospeler inladen...

Dag 124 van Vlaamse formatie: geen witte rook, "maar goed doorgewerkt, op een dag meer of minder steekt het niet"

124 dagen na de verkiezingen is er nog altijd geen witte rook te zien over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. De onderhandelaars van N-VA, CD&V en Open VLD zijn de voorbije nacht zonder akkoord uit elkaar gegaan. Vanmiddag hervatten ze de gesprekken.

N-VA, CD&V en Open VLD zaten sinds gisterochtend samen om te praten over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Toen leefde de hoop nog dat ze in de loop van de avond of de nacht een nieuw regeerakkoord zouden kunnen sluiten. Maar al snel bleek dat de gesprekken stroever en moeizamer liepen dan verwacht. Om 3 uur vannacht zijn de onderhandelaars uit elkaar gegaan.

Na afloop van de gesprekken vannacht wilden de onderhandelaars niet veel kwijt. "We hebben altijd gezegd, het duurt zolang het duurt. We hebben goed gewerkt en er zijn knelpunten opgelost", luidde het bij N-VA-onderhandelaar Lorin Parys.

Knelpunten weggewerkt, maar er zijn er nog

Er mogen dan al verschillende knopen doorgehakt zijn, andere discussies verliepen naar verluidt een stuk moeilijker, zoals over de verstrengde inburgering en de klimaatambities. Het belangrijkste dat nog besproken moet worden, is de begroting. Meteen ook een van de moeilijkste knopen, met heel wat vraagstukken. Eerder raakte bekend dat Vlaanderen bij ongewijzigd beleid volgend jaar een begrotingstekort van 600 miljoen euro zal hebben.

Het huishoudboekje van Vlaanderen op orde krijgen, wordt dus een lastig vraagstuk voor de onderhandelaars. Hoeveel geld kan er naar nieuwe investeringen en plannen gaan, bijvoorbeeld? Tegen wanneer moet de begroting in evenwicht zijn? Stelt de regering dat begrotingsevenwicht uit naar 2024 of wil men sneller uit de rode cijfers? En zo ja, worden er dan naast de Oosterweelverbinding andere grote investeringen buiten de begrotingsdoelstelling gehouden?

"Deadline halen niet het belangrijkste"

Vanmiddag pikken de onderhandelaars de draad opnieuw op. Gaan ze dan wel tot de finish? "Voor ons telt vooral dat er een heel goed Vlaams regeerakkoord is. Het belangrijkste is niet dat er een deadline gehaald wordt, op een dag meer of minder steekt het niet. Het is wel belangrijk dat er een goed akkoord op tafel ligt voor de volgende vijf jaar", aldus Parys. 

Bekijk hieronder het liveveslag van onze collega Bart Verhulst in “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen