Videospeler inladen...

Onvrede in Egypte barst uit, maar "niemand weet waar dit gaat eindigen"

Totaal onverwacht is in Egypte volksprotest uitgebroken tegen het regime van president en voormalig stafchef Abdel Fattah al-Sisi. Veel Egyptenaren zijn de corruptie en de repressie beu, maar vandaag bleek ook dat er nog altijd veel angst is voor de ordediensten die massaal waren uitgerukt.

De oppositie had opgeroepen tot massaal protest vandaag, maar dat is beperkt gebleven. In de hoofdstad Caïro was de oproerpolitie massaal uitgerukt en waren grote delen van de stad -waaronder de buurt rond het bekende Tahrirplein- volledig afgesloten.

Mede daardoor bleef het protest in Caïro beperkt, maar in andere provinciehoofdsteden in het centrum en het zuiden van het land is wel betoogd tegen het regime. 

"Onvrede is nu groter dan de angst"

In Terzake op Canvas vanavond vergeleek Koert Debeuf het nieuwe verzet met de Arabische Lente van begin 2011 in Egypte. De voormalige medewerker van ex-premier Guy Verhofstadt maakte toen in Caïro de val van toenmalig president Hosni Moebarak mee en is nu Europees directeur van het Tahrir Institute for Middle East Policy en medewerker van de universiteit van Oxford. (Lees verder onder de foto). 

Een beeld van het volksprotest dat in 2011 het regime van Moebarak ten val bracht.
AP2011

Net zoals toen haalt de onvrede over het regime het nu van de angst voor de repressie. Het regime sloeg toen hard terug en er vielen doden, maar in februari 2011 moest president Hosni Moebarak aftreden onder druk van het leger, waarna verkiezingen de moslimbroeder Mohammed al-Mursi aan de macht brachten. Die werd in 2013 afgezet door een staatsgreep van zijn stafchef en huidig president Abdel Fattah al-Sisi.

De betogers hebben in 2011 de fout gemaakt om hun verzet op het bekende Tahrirplein in Caïro niet door te drukken om een echte democratie toe stand te brengen, zegt Debeuf nog.

Sisi was eerst populair, maar is nu verguisd

De huidige machthebber al-Sisi was aanvankelijk nochtans erg populair, aldus journalist Joost Scheffers vanuit Caïro. Sisi bracht toen orde en stabiliteit, beknotte ook de macht van de Moslimbroederschap in Egypte en trad op tegen terreur van extremistische moslims. (Lees verder onder de foto).

Huidig president Abdel Fattah al-Sisi leek tot enkele dagen geleden stevig in het zadel te zitten.

Volgens Debeuf en Scheffer heeft Sisi dat krediet evenwel volledig vergooid. Zo is het Suezkanaal uitgebreid, onder meer via een krediet van 12 miljard dollar van het Internationaal Muntfonds, maar in ruil heeft Sisi dan de prijzen van tal van goederen moeten optrekken en zijn de subsidies voor voedsel en brandstof fors verminderd.

Het gevolg was sterk voelbaar voor de gewone man en vrouw: fruit en groenten, maar ook kip en vlees en vooral benzine is fors duurder geworden terwijl de lonen weinig of niet stegen. De koopkracht is dus gevoelig gedaald en dat heeft de vonk nu doen uitslaan. 

Minder koopkracht, meer luxevilla's

Tegelijk is veel geld naar villa's en paleizen van de leden van het regime en hun families gegaan, zoals eerder onder Moebarak. De voorbije maanden is dat fors aan de kaak gesteld door de zakenman en acteur Mohammed Ali die vanuit ballingschap in Spanje op een vlotte manier de wantoestanden in Egypte op het internet aan de kaak stelt. De Facebookpagina van Ali die de taal van de straat spreekt, heeft blijkbaar het vuur aan de lont gestoken in Egypte. (Lees verder onder de foto).

De prijzen van voedsel en brandstof zijn de pan uitgesprongen, de lonen evenwel niet.
Amr Nabil

Hoe het nu verder moet, daarover blijven Debeuf en Scheffers wat op de vlakte. Er is dan wel algemeen ongenoegen, maar tegelijk is er ook een indrukwekkend repressieapparaat en zijn de mensen nogal erg bang. Dt bleek ook vandaag toen het massale protest dat was aangekondigd, uitbleef. Niemand weet hoe het verder moet, maar het is wel opvallend dat president Sisi zich genoodzaakt voelde om persoonlijk de beweringen van Mohammed Ali als "leugens" af te doen. Het protest staat ook niet alleen, maar volgt op gelijkaardige revoltes in Soedan en in Algerije eerder dit jaar. Met net geen 100 miljoen inwoners en zijn centrale ligging in de Arabische wereld is Egypte evenwel een erg belangrijk land.

Bekijk hier de laatste stand van zaken door onze correspondent in Caïro Joost Scheffers tijdens "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hier de reportage uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen