Vingerafdruk op identiteitskaart komt er dan toch: eind dit jaar start proefproject

Na kritiek uit verschillende hoeken zullen er dan toch vingerafdrukken geregistreerd worden op de chips van identiteitskaarten. Tenminste, eind dit jaar start daarvoor een proefproject in een 25-tal gemeenten. De vingerafdrukken zullen worden geregistreerd bij wie een nieuwe identiteitskaart krijgt. U hoeft dus niet halsoverkop naar het gemeentehuis. 

"Schending van de privacy", "gevaar voor hacking" en "ethisch niet verantwoord". Uit verschillende hoeken kwam er kritiek op het voorstel van ex-vicepremier Jan Jambon (N-VA) om vingerafdrukken te registreren op de chip van uw identiteitskaart.

In de 21ste eeuw is dit onafwendbaar om burgers te beschermen tegen identiteitsfraude door criminelen en terroristen

Pieter De Crem, minister van Binnenlandse Zaken (CD&V)

Vanmorgen besliste de federale ministerraad dan toch om door te zetten met een proefproject, dat eigenlijk al in april had moeten starten. Eind dit jaar zullen in een 25-tal gemeenten twee vingerafdrukken worden geregistreerd bij wie een nieuwe identiteitskaart krijgt. Voor reispassen worden vingerafdrukken al langer opgenomen. 

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V), Jambons opvolger sinds de val van de regering, noemt de beslissing "onafwendbaar om burgers te beschermen tegen identiteitsfraude door criminelen en terroristen."

"Het is een bijzonder belangrijke stap in de strijd tegen identiteits- en documentsfraude", zegt De Crem, "en zo komen we ook tegemoet aan de Europese verplichting om vingerafdrukken op te nemen op de chip van nieuwe identiteitskaarten". "Het is aan een volgende regering om het definitief om te zetten voor alle nieuwe Belgische identiteitskaarten", klinkt het. Dat kan volgens hem "binnen de twaalf maanden". 

Kritisch onthaald

Het voorstel zat in de pijplijn na de aanslagen in Parijs in november 2015 en Brussel in maart 2016, toen bleek dat verschillende terroristen dankzij identiteitsfraude vrij konden rondreizen. Onder andere de Gegevensbeschermingsautoriteit en een onderzoeksgroep aan de KU Leuven waren kritisch. Privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert startte een procedure bij het Grondwettelijk Hof. Die procedure loopt overigens nog steeds. 

Het proefproject gaat door in Lokeren, Sint-Genesius-Rode, Waasmunster, Aalst, Wichelen, Lievegem, Oostende, Merelbeke, Berlare, Geraardsbergen, Denderleeuw, Wetteren, Sint-Lievens-Houtem, Leuven, Aat, Charleroi, Frameries, Saint-Ghislain, Colfontaine, Leuze, Komen-Waasten, Sint-Lambrechts-Woluwe, Eupen, Doornik en Brussel. 

Meest gelezen