Videospeler inladen...

Britse prins Harry wandelt door mijnenveld in Angola, net zoals zijn moeder Diana 22 jaar geleden

De Britse prins Harry is in het Afrikaanse land Angola door een gedeeltelijk opgeruimd mijnenveld gelopen, om de nadruk te leggen op het gevaar van landmijnen. 22 jaar eerder deed zijn moeder, wijlen prinses Diana, exact hetzelfde. "In de voetsporen van mijn moeder treden, was vrij emotioneel."

Gekleed in lichaams- en gezichtsbescherming liep prins Harry over een mijnenveld in Dirico, een stad in het zuidoosten van Angola. Harry liet er ook een landmijn gecontroleerd ontploffen. Vooraleer hij door het veld liep, kreeg de prins een veiligheidsbriefing. Er werd hem ook uitdrukkelijk verteld dat hij niet buiten de opgeruimde stroken mocht wandelen, niet mocht lopen en niets mocht aanraken.

De plek was eind vorige eeuw een basis van antiregeringstroepen. In 2000 trokken ze zich uit de basis terug en legden ze de plek vol landmijnen. Vijf jaar later verloor een 13-jarig meisje haar voet nadat ze op een van de mijnen was gestapt.

Sinds augustus is de Britse liefdadigheidsorganisatie The Halo Trust op de voormalige basis aan de slag om de landmijnen in het gebied op te ruimen. De plek zou tegen eind oktober volledig mijnvrij moeten zijn.

Prince Harry laat een landmijn gecontroleerd ontploffen.

Prinses Diana achterna

Met zijn opvallende actie wil prins Harry de nadruk leggen op het gevaar van landmijnen. Harry volgt daarin het voorbeeld van zijn moeder, want in 1997 deed wijlen prinses Diana exact hetzelfde. Diana liep, in soortgelijke lichaamsbescherming, door een mijnenveld in Huambo, in Centraal-Angola. Ook zij werd toen begeleid door The Halo Trust. Diana's wandeling trok meteen internationale aandacht. De prinses riep tegelijk op voor een wereldwijd verbod tegen landmijnen.

De plaats van het inmiddels opgeruimde mijnenveld is nu naar verluidt een bruisende gemeenschap met huizen, scholen en winkels. Volgens Camille Wallen van The Halo Trust hielp Diana meer bewustzijn creëren rond het gevaar van landmijnen en de benarde situatie van mensen die omringd worden door mijnen. "Haar actie veranderde ons werk en wat het voor die mensen betekent enorm. Ze hadden echt het gevoel dat ze gehoord werden", vertelde ze aan de BBC.

Wijlen prinses Diana wandelt in 1997 door een mijnenveld in Huambo, in Centraal-Angola.

Door Diana's bezoek hadden de mensen die met landmijnen moeten leven echt het gevoel dat ze gehoord werden

Camille Wallen, antilandmijnenorganisatie The Halo Trust

Kort na haar actie kwam Diana om het leven bij een auto-ongeluk in Parijs. De gevolgen van haar bezoek aan Angola heeft ze niet meer kunnen meemaken. Want drie maanden na haar dood ondertekenden 122 landen het Verdrag van Ottawa. Daarin wordt het gebruik, de productie, het opslaan en vervoeren van antipersoonsmijnen verboden. De landen die het verdrag ondertekend hebben, werden ook verplicht om hun mijnenvelden binnen de 10 jaar op te ruimen en nog opgeslagen mijnen binnen de 4 jaar te vernietigen.

Intussen hebben al 164 landen het verdrag ondertekend. Toch blijven landmijnen ook vandaag nog een groot probleem, stelt Wallen. Veel landen zijn hun verplichtingen nog niet nagekomen en ondanks het verdrag worden er vandaag nog steeds mijnen geplaatst. Harry's actie noemt Wallen dan ook "een heel belangrijk moment". Het bezoek van de prins "helpt de wereld eraan herinneren dat landmijnen niet zomaar iets uit het verleden zijn", aldus Wallen. "Decennia na een conflict blijven ze de levens van mensen bedreigen."

Landmijnen zijn een ongenezen litteken van oorlog

Britse prins Harry

"Landmijnen zijn een ongenezen litteken van oorlog", zei Harry in een toespraak in Dirico. "Door ze op te ruimen kunnen we deze gemeenschap helpen om vrede te vinden en met vrede komen ook kansen."

De prins riep de internationale gemeenschap ook op om de landmijnen in de ruimere regio op te ruimen, 17 jaar na het einde van de burgeroorlog daar. Door die oorlog werd Angola met naar schatting 1.200 mijnenvelden een van de landen met de meeste landmijnen ter wereld. Halo Trust heeft sinds 1994 naar eigen zeggen al ongeveer 100.000 mijnen opgeruimd in het land. Hoeveel er nu nog overblijven, kan niemand zeggen.

Na zijn actie in Dirico bezocht Harry overigens ook de plaats waar zijn moeder door een mijnenveld liep. Een van de straten daar is naar Diana vernoemd. In zijn moeders voetstappen treden, was een "nogal emotionele" belevenis, gaf de prins toe. Net als de "transformatie die hier plaatsvond, van een onveilige en verlaten plek in een levendige gemeenschap".

Prince Harry wandelt door de straat die de naam van zijn moeder draagt, in Huambo, in Centraal-Angola.

Landmijnen in 60 landen

Landmijnen plaatsen begon over het algemeen in de jaren 1960. Er zijn twee soorten landmijnen: antipersoonsmijnen en antitankmijnen. Op dit moment zouden er in ongeveer 60 landen of regio's nog steeds landmijnen liggen. Dat is het geval in veel Centraal- en Zuidoost-Aziatische landen, in Afrika en in sommige landen in Latijns-Amerika. Ook in Oekraïne, Rusland en enkele Balkanlanden liggen nog steeds landmijnen.

Volgens de antilandmijnorganisatie Landmine Monitor zijn de voorbije twee decennia meer dan 120.000 mensen gedood of gewond geraakt door landmijnen. De overgrote meerderheid van de slachtoffers zijn burgers en ongeveer de helft van de slachtoffers zijn kinderen.

Uit een rapport van Landmine Monitor uit 2018 blijkt dat Afghanistan in 2017 de meeste slachtoffers van landmijnen telde (meer dan 2.000). Nabij gevolgd door Syrië en in minder mate door Oekraïne.

Bekijk hier de beelden:

Videospeler inladen...

Meest gelezen