Postzegels worden volgend jaar duurder 

Postzegels worden begin volgend jaar duurder. Een priorzegel zal 1,21 euro kosten, nu is dat nog 1 euro. Een forse prijsstijging van 21 procent dus. Postzegels voor minder urgente zendingen, de non-priorzegels, zullen 1,01 euro kosten, nu is dat nog 0,95 euro.

Bpost wordt al enkele jaren geconfronteerd met een daling van de brievenpost. Het postbedrijf probeert dat deels te compenseren met duurdere postzegels. De prior postzegel, waarmee je brief gegarandeerd de volgende dag wordt besteld, zal vanaf 1 januari 1,21 euro kosten, een stijging met 21 procent. In vergelijking met 2017 bedraagt de stijging zelfs 53,2 procent.

Maar de meeste mensen zullen van die prijsstijging niet veel merken, zegt Bpost, want 80 procent van de Belgen verstuurt zijn brieven met de zogenaamde non-priorzegels. Die kosten nu 0,95 euro per stuk en vanaf januari 1,01 euro, een lichte stijging dus van 6 cent. Met een non-priorzegel wordt je brief maximaal binnen de drie werkdagen bezorgd.

En wie gebruikt dan wel nog de duurdere snelle verzending ? Barbara Van Speybroeck van Bpost: “Dat zijn vooral aangetekende zendingen en rouwbrieven.”

Bpost is ook van plan om maar twee keer per week meer brieven te bestellen. Vanaf maart zal je dan alleen nog kranten en priorbrieven dagelijks van je postbode krijgen. De rest van de post komt dan nog maar twee keer per week.

Meest gelezen