Rookruimtes in cafés en restaurants in Nederland definitief verboden

In Nederland moeten alle rookruimtes in horecazaken dicht. Dat heeft het hooggerechtshof beslist. Roken in cafés en restaurants was al meer dan tien jaar verboden in Nederland, maar het mocht toch nog in rookruimtes. De Hoge Raad oordeelt nu dat niet-rokers sociale druk kunnen voelen om zich bij de rokers in een rookruimte aan te sluiten.

Al sinds 1 juli 2008 geldt er in Nederland een rookverbod in de horeca. Maar de overheid had een uitzondering gemaakt voor speciaal aangewezen rookruimtes, net als in ons land. Antirookvereniging Clean Air Nederland (CAN) tekende verzet aan tegen die uitzondering, omdat die in strijd zou zijn met een verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Een rechtbank had eerder al die redenering gevolgd, en CAN kreeg gelijk. Maar de Nederlandse Staat ging tegen de beslissing in cassatie bij de Hoge Raad.

Groepsdruk

De Hoge Raad heeft dat cassatieberoep nu verworpen en oordeelt dat de rookruimtes niet wettig zijn, dat meldt de Nederlandse omroep NOS. De advocaat-generaal, de juridisch adviseur bij de Hoge Raad, zegt dat niet-rokers sociale druk kunnen voelen om zich bij de rokers in een rokersruimte aan te sluiten. Volgens hem is het ook onvermijdelijk dat er rook ontsnapt uit de speciale ruimte naar de rookvrije gedeeltes van een café of restaurant. Bovendien worden ook werknemers die de rookruimte moeten poetsen aan de rook blootgesteld.

De Nederlandse staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis zag het cassatieberoep als een tegemoetkoming aan de horecaondernemers die een langere overgangsperiode wilden naar het bannen van rookruimtes. De branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland had gedreigd met een schadeclaim als de rookruimtes snel zouden dichtgaan.

Meest gelezen