Videospeler inladen...

Saudi-Arabië gaat voor het eerst toeristenvisa uitreiken

De inwoners van 49 landen waaronder de Verenigde Staten, Japan en alle Europese landen zullen voor het eerst toeristenvisa kunnen aanvragen in Saudi-Arabië. De maatregel is bedoeld om meer toeristen naar het land te lokken en de toeristische sector van het koninkrijk verder te ontwikkelen. Op termijn wil Saudi-Arabië minder afhankelijk zijn van de inkomsten van oliebronnen.

Momenteel kunnen alleen staatsburgers van landen, zoals Bahrein, Koeweit, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten vrij naar Saudi-Arabië reizen. De inwoners van overige landen moeten een uitnodiging van Saudische staat ontvangen voor ze een visum kunnen aanvragen. In de meeste gevallen gaat het dan om zakenreizen.

Een nieuwe visumregeling tracht daar nu verandering in te brengen. Saudi-Arabië mikt in eerste instantie op vakantiegangers uit onder andere de Verenigde Staten, Japan en Europese landen. Al bij al gaat het om de inwoners van 49 landen. In de toekomst kunnen daar nog andere landen bijkomen.

De inwoners van die 49 landen zullen een visum naar Saudi-Arabië online kunnen aanvragen voor ongeveer 73 euro. Toegang tot de heilige steden Mekka en Medina valt niet onder het toeristenvisum. Die steden blijven alleen voorbehouden voor moslims.

(Lees verder onder de foto)

De olifantenrots in de Ula woestijn, één van de toeristische trekpleisters die Saudi-Arabië wil promoten.
AFP or licensors

Economische herschikking

De maatregel is een deel van de zogenoemde Vision 2030 in Saudi-Arabië. Tegen 2030 wil het koninkrijk dat de inkomsten uit toerisme ongeveer 10 procent van het bruto binnenlands product uitmaken. Momenteel zou dat maar zo'n 3 procent bedragen. Op deze manier wil Saudi-Arabië haar afhankelijkheid van de inkomsten van fossiele brandstoffen drastisch verminderen.

Mensen zullen gunstiger naar Saudi-Arabië kijken als ze naar hier komen en het Saudische leven ontdekken

Ahmed Al-Khateeb, ministerie van Toerisme van Saudi-Arabië

Om dat te realiseren zal kroonprins Mohammed bin Salman de komende jaren miljarden in de toeristische sector van het land investeren. Naast een nieuwe visumregeling wil Saudi-Arabië ook zo'n 1 miljoen jobs toevoegen aan de sector. Dat laatste moet een oplossing bieden voor de aanhoudende werkloosheid, die maar liefst 12 procent in het Arabische koninkrijk bedraagt.

Versoepelde normen voor toeristen?

Het ultraconservatieve koninkrijk zou bereid zijn om enkele strenge kledingvoorschriften voor de vakantiegangers te versoepelen. Zo zouden vrouwen niet langer verplicht worden tot het dragen van een traditioneel en lang bedekt kleed, ook wel de abaya genoemd. Daarnaast zouden vrouwen die als toerist naar het land afzakken niet langer vergezeld moeten worden door een man, wat voorheen wel het geval was.

Er zullen genoeg toeristen naar Saudi-Arabië komen die van andere dingen dan alcohol willen genieten

Ahmed Al-Khateeb, ministerie van Toerisme van Saudi-Arabië

Maar het land verwacht wel dat vrouwen zich nog altijd op een zedige manier kleden. "Vrouwen moeten zich gepast kleden, ook op stranden", zegt de Ahmed Al-Khateeb van het ministerie van Toerisme in Saudi-Arabië. Ook het verbod op alcohol blijft voor toeristen van toepassing. "Er zullen genoeg toeristen naar Saudi-Arabië komen die van andere dingen dan alcohol willen genieten", aldus Ahmed Al-Khateeb. 

Naast een totalitair bestuur en strenge sociale normen, staat Saudi-Arabië ook bekend voor talloze mensenrechtenschendingen. Kroonprins Mohammed bin Salman heeft de laatste jaren wel een aantal liberale hervormingen doorgevoerd om het imago van het land te verbeteren.

Maar onder meer de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi laat nog altijd een kwalijke reputatie na. Khashoggi had zich in het verleden kritisch opgesteld tegenover de Saudische regering. Hij verdween bijna een jaar geleden nadat hij het consulaat van Saudi-Arabië in Turkije had bezocht. Kroonprins Mohammed bin Salman wordt ervan verdacht het bevel voor zijn moord te hebben gegeven. Het is nog maar de vraag of deze zaken toeristen niet zullen afschrikken. 

Toch lijkt Ahmed Al-Khateeb ervan overtuigd dat dit potentiële vakantiegangers niet zal weerhouden. "Mensen zullen gunstiger naar Saudi-Arabië kijken als ze naar hier komen en het Saudische leven ontdekken."

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen