Videospeler inladen...

Staking in Antwerpse gevangenis: "Dit pikken we niet meer"

In de gevangenis in de Begijnenstraat in Antwerpen heeft een groot deel van het personeel het werk neergelegd, omdat er volgens hen een groot personeelstekort is. "De maat is vol", klinkt het bij de vakbond.

De cipiers klagen dat ze voortdurend moeten werken met een veel lagere bezetting, onder andere omdat er heel wat mensen langdurig ziek zijn. "Het probleem sleept al jaren aan, maar nu is de maat echt vol", zegt Mario Heylen van de socialistische vakbond ACOD. Vanmorgen stond een 50-tal personeelsleden aan de gevangenispoort: "Er zijn enkele mensen aan het werk gegaan, maar dat is toch miniem. Ik werk hier wel al eventjes, en het is lang geleden dat ik nog eens zo'n solidariteit heb gezien. Dit pikken we niet meer."

Onveilige situatie

Het gebrek aan cipiers zorgt voor een onveilige situatie in de gevangenis, aldus ACV-vakbondssecretaris Filip Dudal. "Op sommige dagen zijn er 20 cipiers te weinig."

De vakbonden gaan nu samenzitten met het personeel dat staakt. Voorlopig bewaken politiemensen de gedetineerden in de Begijnenstraat. 

Meest gelezen