Videospeler inladen...

Leugenaars, egoïsten en lafaards: steeds meer beledigingen en doodsbedreigingen voor Britse parlementsleden

Steeds meer parlementsleden in het Verenigd Koninkrijk klagen over toenemende pesterijen en zelfs doodsbedreigingen. Ze wijten dat aan de harde taal van premier Johnson aan hun adres. Maar die weigert zich te verontschuldigen.

De 20-jarige dochter van een bekend Labour parlementslid, Yvette Cooper, schreeuwde haar angst gisteren uit op Twitter. "Ik ben bang" schreef ze "wanneer ik zie hoe mijn moeder op Twitter een leugenaar en een verrader wordt genoemd." En "ik ben bang wanneer ons huis wordt uitgerust met paniekknoppen, speciale sloten op de deuren en een zak die explosieven moet opvangen in de post.  

Ellie Cooper was hard voor premier Johnson: "De taal die onze premier gebruikt - geen extreem-rechtse populist of een provocerende journalist maar onze premier - maakt me sprakeloos. Het zijn woorden die geweld uitlokken tegen onze parlementsleden. Dit is niet grappig meer."

Labour parlementslid Yvette Cooper naast leider Jeremy Corbyn

Leugenaars en lafaards

Ellie Cooper verwees daarmee naar de eerste verklaring van de premier na de schorsing van het parlement. Woensdagavond trok Johnson in het Lagerhuis van leer tegen de parlementsleden. Hij noemde de oppositie egoïsten en lafaards, die weigeren de wil van het volk - de uitslag van het brexit-referendum- uit te voeren. 

Johnson had het ook voortdurend over de "surrender act" en de "surrender bill". Daarmee verwees hij naar de wet die hem verplicht om uitstel te vragen voor de brexit als hij op 19 oktober (de dag na de EU-top in Brussel) geen akkoord heeft met de Europese Unie. Het parlement stemde die wet begin deze maand om te voorkomen dat Johnson op 31 oktober zonder akkoord de EU verlaat. 

"Stem voor de brexit!"

De harde taal van de premier en de manier waarop hij "het volk" tegenover de "de wereldvreemde elite in Westminster" plaatst, komt volgens veel analisten rechtstreeks uit het brein en de pen van Dominic Cummings, de speciale adviseur van de premier. Hij was ook de man achter de succesvolle Vote Leave campagne tijdens het referendum van 2016.

Johnson reed toen het land rond in een rode bus met daarop de slogan: "We sturen de EU elke week 350 miljoen pond. Laten we daarmee onze NHS (Britse gezondheidszorg) financieren." Later moest Johnson toegeven dat het bedrag niet klopte. 

PA Wire/PA Images

Een ander Labour parlementslid, Karl Turner, confronteerde Cummings gisteren met zijn strategie. Het gesprek werd gefilmd door een medewerker. "De toon van de premier valt in goede aarde in kiesdistricten zoals het mijne, Dominic Cummings" zei hij. "Ik heb vannacht  doodsbedreigingen ontvangen. Ik zou dood moeten zijn." "Zorg dat die brexit er komt" was het beknopte antwoord van Cummings.  

"Ik betreur de bedreigingen, vooral tegenover vrouwen."

Ook premier Boris Johnson neemt weinig terug van wat hij gezegd heeft. "Ik betreur de bedreigingen, vooral aan het adres van vrouwelijke parlementsleden, dat moet stoppen" zei hij aan de BBC. "Maar ik vind het belangrijk dat ik in het Lagerhuis kan praten over de "surrender act". Daarmee geven we alle macht over wanneer we uit de EU stappen weer aan Brussel. " 

Overigens ontvangen niet alleen parlementsleden van de oppositie bedreigingen. Ook conservatief parlementslid Nicky Morgan zei op Twitter dat ze de premier daarop had gewezen. "In een tijd van sterke emoties moeten we ons allemaal bewust zijn van de impact van wat we zeggen op de mensen die ons horen."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen