NICOLAS MAETERLINCK

Vlaamse onderhandelaars raken er ook vrijdag laat niet uit

Vlaams formateur Jan Jambon (N-VA) en de onderhandelaars van N-VA, CD&V en Open VLD hebben ook vrijdag geen regeerakkoord kunnen bereiken, na twee dagen onderhandelen. Nochtans hoorden we al sinds donderdag dat de eindsprint is ingezet. Maar die sprint is langer dan verwacht, want de onderhandelaars hebben de gesprekken gisterenavond laat stopgezet. In tegenstelling tot eerdere berichten zouden alle onderhandelaars wel degelijk zaterdag weer samenkomen.

"Men raakt niet tot een akkoord. De onderhandelingen zijn stopgezet", zegt Wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt. Eerder vrijdag klonk hij al wat onheilspellend in "Terzake", toen de partijvoorzitters waren samengekomen om te bekijken of een compromis tot de mogelijkheden behoorde. Blijkbaar is dat niet het geval, want de onderhandelaars hebben de gesprekken gisterenavond laat stilgelegd. 

De centenkwestie blijft een prangend probleem. "De discussie gaat niet alleen over de verhouding tussen besparen en belasten. De cruciale vraag is wanneer de begroting in evenwicht moet zijn", zegt Bart Verhulst. Met andere woorden: hoe verzoen je de schaarse middelen met de waslijst aan wensen van de verschillende partijen? "Het financiële plaatje moet kloppen, en daar ligt nog veel werk op de plank", zegt Pieterjan De Smedt.

Momenteel is het niet duidelijk wanneer er wordt voortgepraat. Dat heeft te maken met het huwelijk van de zoon van Hilde Crevits, vandaag. Daardoor lijkt verderpraten niet evident. "Het is de vraag of de onderhandelingen zaterdag of zondag worden heropgestart", meldt Pieterjan De Smedt. Een welingelichte bron meldt dat alle onderhandelaars vandaag toch weer zouden samenkomen.

Formateur Jan Jambon (N-VA) zou uiteraard graag maandag met zijn Septemberverklaring of beleidsverklaring naar het Vlaams Parlement trekken, maar of dat ook zal lukken, is niet zeker. Mogelijk krijgt Vlaanderen dus een Septemberverklaring in oktober.

Bekijk hieronder de laatste stand van zaken door Pieterjan De Smedt:

Videospeler inladen...

Meest gelezen