Videospeler inladen...

Wolvenexpert Jan Loos: "Wolvin Naya is waarschijnlijk doodgeschoten"

Wolvin Naya is waarschijnlijk dood. Dat zegt wolvenexpert Jan Loos van Welkom Wolf in "De wereld vandaag" op Radio 1. Naya is al sinds mei niet meer gezien op de wildcamera's. De wolvin was drachtig en haar welpjes zouden ondertussen zeker al moeten geboren zijn. Ook zij zijn nog nergens gezien. Volgens Jan Loos van Welkom Wolf is Naya waarschijnlijk doodgeschoten. Het Agentschap Natuur en Bos en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek kunnen dit nog niet bevestigen. Ze zijn de laatste beelden nog aan het bekijken en zullen pas maandag kunnen zeggen of Naya en haar welpen nog leven. 

Niet alleen Jan Loos denkt dat Naya doodgeschoten is. Ook Sil Janssen, directeur van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek, heeft dit vandaag voor het eerst hardop gezegd voor de camera van TV Limburg. Janssen zegt dat hij er 100 procent zeker van is dat een jager de wolvin gedood heeft.

Volgens Jan Loos zijn er weinig andere opties. "De wolf is ondertussen al maanden vermist en had al lang op camera moeten staan met welpen", zegt hij. "Er zijn een aantal opties die je snel kan uitsluiten, zoals overleden bij de bevalling of onder een auto gelopen of iets dergelijks. Dat gaat het allemaal niet zijn. Dan blijft er een optie over: droogweg geschoten."

"Naya was al bevallen"

"Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek heeft aangegeven dat ze indicaties hadden dat wolf August telkens opnieuw met voedsel richting het vrouwtje liep, om die te gaan voederen. Want die wordt immobiel na de bevalling met pasgeboren pups."

"Dus ze was al bevallen en ze werd gevoederd door het mannetje", zegt Loos. "Op een bepaald moment is dat gestopt. Dus ze kan niet gestorven zijn bij de bevalling."

"Ze kan ook niet verongelukt zijn in het verkeer. Als er ergens in Limburg een wolf verongelukt, dan weten wij dat. De vorige keer lag de wolf heel snel op de autopsietafel (in maart 2018 is in Opoeteren het kadaver van een wolf gevonden die omgekomen was bij een verkeersongeval, nvdr)."

"De laatste opties zijn vergiftigd of geschoten. Vergiftigd lijkt mij heel onwaarschijnlijk in een periode dat het voedsel wordt aangebracht door het mannetje. Dan moet je het mannetje overtuigen om vergiftigd voedsel tot bij het vrouwtje te brengen."

Volgens Loos is de wolvin dus al voor de zomer doodgeschoten en zijn de jongen gestorven. "Zij werden nog gezoogd en het mannetje kan die taak niet overnemen. Wellicht zijn ze van honger omgekomen en opgegeten door een roofdier."

In tegenstelling tot Naya is August wel nog gezien. "Die is alive and kicking. Die is recent nog gespot in volle gezondheid", zegt Loos.

Beschermde diersoort

Of wolvin Naya is doodgeschoten en door wie, weten we niet. De wolven zijn niet door iedereen in Limburg met open armen ontvangen. De schapenhouders kregen af te rekenen met doodgebeten schapen en ook bij sommige jagers zijn de wolven niet populair.

In het gebied waar de wolven verblijven, mag er ook gejaagd worden. "De jagers zien die wolf daar voortdurend voorbijlopen als ze op jacht gaan", zegt Loos. Hij denkt dat één van de jagers zich niet heeft kunnen bedwingen. Nochtans is het verboden om op wolven te jagen. "De wolf is een Europees beschermde soort", zegt Loos. 

"Pure verdachtmaking"

De jachtvereniging Hubertus Vereniging Vlaanderen vindt de manier waarop de jachtsector beschuldigd wordt voor het verdwijnen van Naya "totaal ongehoord en tendentieus". "Dit is pure verdachtmaking en een poging om een hele sector zwart te maken", zegt directeur Geert Van den Bosch. Hij vindt dat Sil Janssen, de directeur van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek, zijn boekje te buiten gaat. "Ofwel toont hij bewijzen, ofwel neemt hij zijn woorden terug", zegt Van den Bosch. 

"Jagers hebben van het begin al actief en constructief meegewerkt met het Agentschap voor Natuur en Bos, wat monitoring en begeleiding van de wolf in Vlaanderen betreft. De vereniging benadrukte keer op keer in haar communicatie het unieke en beschermde statuut van het dier en zat samen aan tafel met de overheid voor het opstellen van een Wolvenplan. Dat zijn de feiten. Al de rest zijn roddels en loze beschuldigingen."

Het Agentschap voor Natuur en Bos analyseert de zaak momenteel nog en komt pas volgende week met mogelijke conclusies. "Hubertus Vereniging Vlaanderen hoopt dat er snel klaarheid komt en verleent op alle manieren haar medewerking", aldus Van den Bosch.

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen