(archieffoto)

"The Force" was blijkbaar strong: Darth Vader-masker geveild voor meer dan een miljoen euro 

Een masker van het "Star wars"-personage Darth Vader heeft meer dan een miljoen euro opgebracht op een veiling voor filmrekwisieten. Dat heeft veilinghuis Profiles in History bekendgemaakt. Het gaat om een masker uit "The empire strikes back" uit 1980. Volgens het veilinghuis droeg Darth Vader dit masker toen hij Luke Skywalker vertelde dat hij zijn vader is.

Er gingen zowat duizend filmobjecten onder de hamer: onder meer de ronde bril van Harry Potter, de "Wizard of Oz"-jurk van Judy Garland, de kledij van Jack en Rose uit de kaskraker "Titanic" en een DeLorean, dat is de auto uit "Back to the future".

Toch sprong het iconische masker van slechterik Darth Vader in het oog, want het hebbeding van slechts kunststof en schuimrubber werd op 410.000 euro geschat. Filmfans sloegen echter als gek aan het bieden en het eindbedrag verdubbelde ruimschoots. 

Bekijk hier de scène waarin Darth Vader Luke Skywalker mentaal tot het uiterste drijft met de onverwachte woorden "I am your father": 

De woordvoerder van het veilinghuis schrikt niet echt van de riante som. "Originele Darth Vader-maskers zijn zeldzaam en kunnen gezien worden als de heilige graal van sciencefictionvoorwerpen", zegt hij.  

Het tweede hoogst geveilde artikel werd "The wizard of Oz"-jurk. Het item leverde 686.000 euro op. De zwart-witte jurk werd gebruikt voor de overgang van zwart-wit naar kleur in de film. Een dubbelganger van hoofdrolspeelster Judy Garland droeg de jurk als Dorothy aankomt in Oz, waarna Garland vervolgens meteen overneemt en in een kleurrijke jurk het landschap verbaasd verkent.

Meest gelezen