Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Haïti glijdt steeds verder weg in chaos, rellen en plunderingen

Vannacht is het tot zware rellen gekomen in Port-au-Prince, de hoofdstad van de Caraïbische staat Haïti. Het waren de meest gewelddadige protesten in lange tijd. De voorbije dagen zijn er zeker vier doden gevallen bij plunderingen en protestbetogingen.

Het is al een hele tijd onrustig, maar vannacht is het ongenoegen blijkbaar volledig overgekookt in Cité Soleil, een arme wijk in Port-au-Prince. Een woedende menigte heeft daar een basis van de oproerpolitie aangevallen.

De agenten moesten ontzet worden door "special forces". De betogers hebben daarna het hele kantoor geplunderd en onder meer politieuniformen, kogelvrije vesten en wapens zijn meegenomen, maar ook meubilair, en zowat alles wat meegenomen kon worden. Elders zijn kantoren van onder meer het autoverhuurbedrijf Avis, het financiële bedrijf Western Union en een gerechtsgebouw in brand gestoken. (Lees verder onder de foto).

Op tal van plaatsen in de hoofdstad Port-au-Prince zijn barricades opgeworpen.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Wat is daar aan de hand?

Haïti zit in een diepe politieke en economische crisis. Het was zo al het armste land in Amerika en zit al zes maanden met een ontslagnemende regering. Er is een tekort aan voedsel en benzine, de inflatie gaat door het dak en de munt stort in elkaar. 

De oppositie verwijt de regering dat die vooral voor zichzelf zorgt en corruptie is inderdaad schering en inslag in Haïti. Tegenstanders van de regering eisen dat president Jovenel Moise ontslag neemt. Moise is sinds 2017 president van Haïti. 

Meest gelezen