Leuvense onderzoekers bestuderen prenten van Bruegel: "Vaste hand, scherp oog en uitgebreid palet aan technieken"

Onderzoekers aan de KU Leuven hebben tekeningen bestudeerd die kunstenaar Pieter Bruegel de Oude op jonge leeftijd maakte voor gravures. Daaruit blijkt volgens de onderzoekers zijn enorme virtuositeit. De resultaten van het onderzoek worden getoond in de tentoonstelling "The world of Bruegel in black and white". Die loopt vanaf 15 oktober in de KBR, de nieuwe naam voor Koninklijke Bibliotheek van België, in Brussel.

Bruegel is vooral bekend voor zijn schilderijen, maar op jonge leeftijd maakte hij in opdracht van de Antwerpse kopergraveur Hieronymus Cock ook een aantal ontwerpen voor gravures die vervolgens op koperplaten werden gezet en gedrukt. De Leuvense onderzoekers konden drie originele tekeningen en circa 200 gedrukte prenten die de KBR bewaart minutieus onderzoeken.

Dankzij geavanceerde technologie kregen ze een gedetailleerd dieptezicht van het grafisch werk van Bruegel. Voor- en achterzijde van elke tekening en prent werden hierbij verschillende keren gefotografeerd in een zeer hoge resolutie waarbij men kon inzoomen tot op de papiervezel. Verdere details werden bestudeerd met het mobiel beeldvormingsapparaat Microdome. Tot slot werd de chemische samenstelling geanalyseerd.

Kunstwetenschapper Lieve Watteeuw is een en al bewondering voor de virtuositeit van Bruegel. "Nu we zijn complexe tekeningen zo scherp kunnen zien, merken we hoe weinig hulplijntjes hij gebruikte. Hij moet niet alleen een vaste hand gehad hebben, maar ook een bijzonder scherp oog en een uitgebreid palet aan technieken. Op één vierkante centimeter paste hij wel tien technieken toe, van arceren tot pointilleren, en dit met verschillende inkten en ganzenveren", aldus Watteeuw in Campuskrant, het blad van de KU Leuven.

Bekijk hier een filmpje over de tentoonstelling "The world of Bruegel in black and white" in de KBR:

Meest gelezen