Amerikaanse justitie onderzoekt nieuwe bekentenis in "Making a murderer"-zaak

Er is een nieuwe wending in de moordzaak die aan bod komt in de Netflixdocumentaire "Making a murderer". Een gevangene in Wisconsin heeft bekend dat hij de moord op de 25-jarige Teresa Halbach heeft gepleegd. Het departement van Justitie in Wisconsin onderzoekt de bekentenis, maar merkt op dat ze in tegenspraak is met eerdere verklaringen van dezelfde man. 

De man die de bekentenis deed, Joseph Evans Jr., zit op dit moment in de gevangenis voor een moord die niets te maken heeft met de moord op Halbach. Wellicht heeft hij de bekentenis gedaan met het oog op de beloning die onlangs is uitgeloofd in de zaak.

Op dit moment zitten twee mannen, Steven Avery en Brendan Dassey, een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord op Halbach. De jonge vrouw werd in 2005 vermoord op Halloween. Ze was die dag een wagen gaan fotograferen bij Avery voor een verkoopadvertentie in Auto Trader Magazine. Ook Dassey, de neef van Avery, werd veroordeeld voor de moord. Beide mannen houden vol dat ze onschuldig zijn.

Ondertussen heeft advocate Kathleen Zellner zich vastgebeten in de zaak. Zij doet er alles aan om Avery vrij te krijgen. Enkele weken geleden kondigde ze aan dat er een beloning van 100.000 dollar is uitgeloofd voor wie de gouden tip heeft in de zaak. De tip moet leiden tot een nieuwe veroordeling. Zellner kreeg de geschreven bekentenis van Evans Jr. binnen, samen met een overschrijvingsformulier. Zelf noemt ze de bekentenis waardeloos, tenzij die bevestigd wordt.

(Lees voort onder de tweets)

"Ik denk dat zijn motieven erg transparant zijn", zei Zellner aan Newsweek. "Hij is enkel uit op de beloning." Het is niet de eerste keer dat Evans Jr. zich in de zaak mengt. Toen de Netflixserie over de zaak wereldwijd de aandacht trok, schreef Evans Jr. al een brief naar verschillende media in Wisconsin waarin hij beweerde dat hij Avery de moord tot in het detail had horen bekennen. "Hij brengt deze brief nu zelf in diskrediet", zegt Kellner. "Dat is het enige positieve dat hieruit voortvloeit voor Avery."

Ondertussen zijn de makers van de Netflixserie "Making a murderer" bezig met het vervolg "Convicting a murderer". De makers hadden ook contact met Evans Jr. en ook aan hen heeft hij bekend. "We weten niet hoe legitiem zijn bekentenis is, maar aangezien ze komt van een veroordeelde moordenaar in Wisconsin, hebben we ze doorgegeven aan justitie. We zijn al 20 maanden bezig met de nieuwe documentaire en we hebben heel veel informatie en bewijzen bovengespit die ons naar de waarheid zullen leiden", zegt regisseur Shawn Rech aan Newsweek. 

Bekijk hier een korte trailer van de aangekondigde serie "Convicting a murderer":

Meest gelezen