De Foyer #4: over opkomstplicht, Greta Thunberg en klimaatbewuste reisorganisaties

Iedere week blikken Lisbeth Imbo en Lieven Verstraete vanuit de foyer van studio 5 terug op de uitzending van "De zevende dag". Dat doen ze met Wouter Dambre, eindredacteur van het programma. In deze podcast bespreken ze samen, fris van de lever, de meest markante momenten uit de afgelopen twee uur. 

Een finaal regeerakkoord voor de Vlaamse regering is nog in de maak, maar hier en daar sijpelt al wat informatie binnen over wat er in dat akkoord zou kunnen staan. Zo zou de  opkomstplicht bij gemeenteraadsverkiezingen worden afgeschaft. We verzamelden drie (oud-)burgemeesters en een professor aan tafel en vroegen hen wat zij van dat idee vinden. Steve Vandenberghe (burgemeester van Bredene, SP.A), Jean-Marie Dedecker (burgemeester van Middelkerke, LDD), Etienne Schouppe (oud-burgemeester van Liedekerke, CD&V) en Johan Ackaert (Universiteit Hasselt) gingen in debat.

Ook de veelbesproken speech van Greta Thunberg kon niet ontbreken in onze uitzending. Klimaatactiviste Anuna De Wever ging in debat met filosoof en klimaatrealist Maarten Boudry: heeft de speech van Greta de klimaatbeweging geholpen of juist niet? 

In ieder geval houdt de klimaatproblematiek reisorganisaties bezig. Ook de reissector moet zich aanpassen. Dat bleek uit het gesprek naar aanleiding van het faillissement van Thomas Cook. 

Beluister hier de vierde aflevering van De Foyer:

Meest gelezen