AFP or licensors

President Donald Trump: "Het is erg simpel. Democraten proberen me te stoppen, omdat ik voor jullie vecht"

De Amerikaanse president Donald Trump noemt de controverse rond zijn telefoontje met de Oekraïense president Volodymyr Zelenski en de impeachmentprocedure het grootste bedrog uit de geschiedenis van de Amerikaanse politiek. Dat zegt hij in een videoboodschap op Twitter. "De Democraten willen jullie alles afpakken", aldus Trump. "De toekomst van het land staat op het spel. Ze proberen mij tegen te houden omdat ik voor jullie vecht."

In een videoboodschap van 38 seconden reageert Trump op de heisa rond zijn telefoontje met de Oekraïense president en de daaropvolgende impeachmentprocedure tegen hem. Hij doet de afzettingsprocedure die de Democraten in gang staken af als "het grootste bedrog uit de geschiedenis van de Amerikaanse politiek". 

Bekijk het filmpje in onderstaande tweet:

"De Democraten willen jullie wapens afpakken en jullie gezondheidszorg. Ze willen jullie stem en vrijheid afnemen en jullie rechters. Ze willen alles afpakken. We kunnen dit niet laten gebeuren. We vechten om het moeras droog te leggen en dat is exact wat ik aan het doen ben", fulmineert Trump. "De toekomst van ons land staat op het spel, zoals nooit tevoren. Het is allemaal erg simpel. Ze proberen om mij tegen te houden omdat ik voor jullie vecht, en dat zal ik nooit laten gebeuren."

Waarom lanceert Trump deze video?

De Amerikaanse president bevindt zich momenteel in het oog van een storm nadat informatie was uitgelekt over een telefoongesprek tussen hem en zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelenski.

Tijdens dat gesprek heeft Trump Zelenski gevraagd om een onderzoek te openen naar voormalig vicepresident Joe Biden en zijn zoon Hunter. Trump beloofde Zelenski ook Amerikaanse hulp in dat onderzoek. Hij wil weten of Joe Biden er bij Oekraïne in 2016 op aangedrongen heeft om de procureur te ontslaan die een corruptieonderzoek naar het bedrijf van zijn zoon Hunter leidde. Intussen heeft ook Zelenski zelf gereageerd: "Niemand zette me onder druk".

Joe Biden wordt in 2020 mogelijk de Democratische uitdager van Trump bij de presidentsverkiezingen. De Democraten vinden dat de president zijn ambt heeft misbruikt voor eigen politiek gewin en lanceerden daarop de impeachmentprocedure tegen Trump.

Meest gelezen