Videospeler inladen...

Ex-VS-ambassadeur Howard Gutman: "Afzettingsprocedure Donald Trump kan in gezicht van Democraten ontploffen"

De vroegere Amerikaanse ambassadeur in België, Howard Gutman, vreest dat de afzettingsprocedure (of impeachment) tegen president Donald Trump net zou kunnen leiden tot diens herkiezing volgend jaar. Het schandaal rond Oekraïne zou vooral de Democraat Joe Biden kunnen schaden. Intussen is het onderzoek naar de omstreden e-mails van Hillary Clinton opnieuw geopend.

Het lijdt volgens ex-ambassadeur Gutman weinig twijfel dat president Trump (een Republikein) zich in de huidige affaire rond Oekraïne schuldig heeft gemaakt aan misdrijven. De Democraten kunnen volgens hem dus niet anders dan de afzettingsprocedure tegen hem op gang trekken. Dat zal wel lukken in het door hen gedomineerde Huis van Afgevaardigden, denkt hij, maar de beslissing over afzetting moet met een tweederdemeerderheid genomen worden in de (Republikeinse) Senaat onder voorzitterschap van het hoofd van het Hooggerechtshof.

In "De zevende dag" waarschuwde ex-ambassadeur Howard Gutman dat de kans erg klein is dat die meerderheid gehaald wordt. Er zullen wel enkele Republikeinen tegen Trump stemmen, maar niet genoeg.  

"Biden is enige die Trump kan verslaan"

Het risico bestaat dat diezelfde affaire in Oekraïne ook voormalig vicepresident en koploper bij de Democratische presidentskandidaten Joe Biden zal schaden. Die wordt er door Trump van beschuldigd dat hij druk heeft uitgeoefend op Oekraïne om een corruptieonderzoek tegen zijn zoon Hunter Biden te stoppen. 

Dat kan ertoe leiden dat Elizabeth Warren en niet Joe Biden genomineerd zal worden tot Democratisch presidentskandidaat en zij is misschien populair in België, maar onverkiesbaar in de Verenigde Staten, aldus Gutman. Hij ziet drie redenen: haar belofte van een universele ziekteverzekering, het opengooien van de grenzen en het opbreken van grote concerns zoals Google en Amazon. 

Bernie Sanders en Elizabeth Warren hebben Kamala Harris en de andere (kandidaten) meegenomen naar links en kunnen niet winnen

Joe Biden blijft voor Gutman de enige Democraat die Trump kan verslaan bij de verkiezingen volgend jaar. Warren, Sanders, Harris en de anderen zijn volgens hem te ver afgedreven naar links en dus niet verkiesbaar. De oude Joe Biden staat in het centrum en is dus wel een gevaar voor Trump. 

Gutman is een diplomaat, maar heeft wel banden met de Democratische partij en zijn vrouw is betrokken bij de campagne van Joe Biden. (Lees verder onder de video: regering-Trump opent opnieuw onderzoek naar e-mails van Hillary Clinton).

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Gutman in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Trump laat e-mails Hillary Clinton onderzoeken

Volgens de krant The Washington Post heeft de regering van president Trump het onderzoek naar de omstreden e-mails van Hillary Clinton heropend. Onderzoekers zouden 130 mensen van het State Department (ministerie van Buitenlandse Zaken) ondervraagd hebben. Hillary Clinton was tussen 2009 en 2013 minister van Buitenlandse Zaken onder president Barack Obama. 

Het schandaal draait rond e-mails die naar een privé-mailadres van Clinton dat niet beveiligd was, gestuurd zouden zijn. Clinton zou zo een risico gelopen hebben op lekken van gevoelige informatie. Dat was een thema tijdens de verkiezingen van 2016 en het onderzoek zou gestart zijn na de verkiezing van Donald Trump, maar nadien opgeschort zijn. Sinds augustus zou het onderzoek evenwel heropend zijn. Het State Department ontkent dat niet, maar zegt dat dat niet op bevel van het Witte Huis gebeurd is. Ook hier lijken de messen al getrokken in de campagne: de Democraten zullen nu kunnen zeggen dat Trump en zijn aanhangers opnieuw hun macht misbruiken om vanuit de regering politieke tegenstanders te viseren.

Meest gelezen