Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Grote brand in het hypermoderne treinstation nabij de heilige steden Mekka en Medina in Saudi-Arabië

In Saudi-Arabië is een zware brand uitgebroken in het treinstation al-Haramain nabij de havenstad Jeddah. Van daar vertrekt sinds vorig jaar een hogesnelheidstrein naar de voor moslims heilige steden Mekka en Medina in het binnenland. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Op beelden van de tv-zender al-Arabiyya en op sociale media zijn video's verschenen waarop te zien is hoe een zware rookkolom hangt boven het hst-station al-Haramain ten noorden van de havenstad Jeddah aan de Rode Zee. De brandweer is ter plaatse en bestrijdt het vuur onder meer vanuit helikopters. Er is nog geen duidelijkheid over eventuele slachtoffers. Volgens de brandweer zijn er geen slachtoffers gevallen. Op videobeelden is te zien hoe helikopters rookwolken trotseren om mensen op het dak op te pikken.

Het uiterst moderne station heeft 6,7 miljard euro gekost en werd eind vorig jaar plechtig geopend door koning Salman. Het station ligt ten noorden van de havenstad Jeddah vlakbij de Koning Abdullah-internationale luchthaven. 

Het station is het vertrekpunt voor een hogesnelheidstrein die Medina verbindt met de haven en de luchthaven van Jeddah en met Mekka over een afstand van 450 kilometer. Jeddah is een belangrijk vertrekpunt voor de "hajj", de jaarlijkse pelgrimstocht naar de twee heilige steden. De trein rijdt tegen 300 kilometer per uur en is de snelste trein in het Midden-Oosten. Meer info op de website van de Haramain-verbinding. 

Het is duidelijk een prestigeproject waarmee het Saudische koninkrijk zijn imago als "beschermer van de heilige plaatsen" in de islamwereld wil versterken. De oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar het incident komt op een slecht ogenblik nu Saudi-Arabië de grenzen wil opengooien voor het buitenlandse toerisme. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved
De Haramain-hst-verbinding in het oranje verbindt Medina met Jeddah en Mekka. Kaart: Maximilian Dörrbecker.

Meest gelezen