Archiefbeeld: Hendrik Bogaert (CD&V).

Hendrik Bogaert (CD&V): "Opkomstplicht afschaffen omdat de kiezer 'fout kiest'? Ondemocratisch"

Het bericht dat de komende Vlaamse regering de opkomstplicht bij de lokale verkiezingen zou willen afschaffen, valt slecht bij verschillende CD&V'ers. Onder meer CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert uit zich als een forse tegenstander van het idee. "Een typisch idee van de elite van de liberale democratie", sneert hij.

Schaft de komende Vlaamse regering de verplichting af om je bij gemeente- en provincieraadsverkiezingen naar het stemhokje te begeven, zoals die in ons land bestaat? Volgens verschillende bronnen ligt die opkomstplicht op het kapblok bij de Vlaamse onderhandelaars.

Dat dat al is uitgelekt, begint ook stilaan vervelend te worden voor hen. Tijdens een debat in "De zevende dag" vanochtend waren al niet veel uitgesproken voorstanders van het idee te horen. En op Twitter valt vandaag vooral het gemor van enkele CD&V'ers op.

Zo sluit CD&V-jongerenvoorzitter Sammy Mahdi zich aan bij de forse kritiek van Jean-Marie Dedecker op een eventuele afschaffing van de opkomstplicht. Ook voormalig CD&V-Kamerlid Roel Deseyn heeft het in een sarcastische tweet over een manier "om nog iets meer te vervreemden van de kiezer".

Elite

En dan is er nog CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert, die zich op Twitter uit als "grote voorstander van de opkomstplicht". Bogaert herhaalt zijn kritische bemerking ook aan VRT NWS: "Je moet niet herstellen wat niet gebroken is", benadrukt hij. "Het is niet omdat je ontevreden bent met de uitslag, dat je de thermometer overboord moet gooien." 

Bogaert kant zich vooral tegen het argument van sommigen dat het afschaffen van de opkomstplicht bepaalde politieke verschuivingen kan tegengaan, met name die naar radicale partijen als Vlaams Belang. "Dat is een typisch idee van de elite van de liberale democratie, ingegeven vanuit het perspectief 'de kiezer kiest fout'. Dat is ondemocratisch. Ik ben ook niet per se akkoord met bepaalde politieke meningen, maar dat betekent niet dat die niet gehoord mogen worden."

Bogaert noemt de opkomstplicht net een "democratische hoeksteen". "Die zorgt ervoor dat je alle burgers kunt betrekken bij het lokale bestuur."

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

"Globaal afwegen"

Of dat dan een heikel punt zou kunnen worden op het CD&V-congres, dat een van de komende dagen het Vlaamse regeerakkoord onder de loep moet nemen? "Ik ga dat daar zeker aankaarten", zegt Bogaert. "Maar onze partij heeft dit in elk geval niet op tafel gelegd, want wij zijn voor de opkomstplicht. Dus het is afkomstig van een andere partij."

Los van zijn persoonlijke mening over deze ene maatregel begrijpt Bogaert ook wel hoe zulke onderhandelingen verlopen. Hij wil daarom naar eigen zeggen eerst het hele regeerakkoord afwachten. "Dit moet allemaal globaal afgewogen worden. Dit is maar 1 aspect. Een ander belangrijk aspect is bijvoorbeeld de vraag of de begroting in evenwicht is." 

Meest gelezen