AP2009

Het Spaanse eiland Tenerife zit zo goed als volledig zonder stroom, 900.000 mensen zijn getroffen

Sinds iets over een uur vanmiddag zit het Canarische eiland Tenerife bijna volledig zonder elektriciteit. Essentiële instellingen zoals de ziekenhuizen en de luchthaven werken wel nog normaal. De oorzaak van de storing is onduidelijk.

Volgens de Spaanse krant El Mundo is de stroom om tien over een vanmiddag uitgevallen op het hele eiland. Technici van de Spaanse elektriciteitsmaatschappij Endesa onderzoeken de storing, maar hebben de oorzaak nog altijd niet gevonden en een oplossing ligt dus nog niet voor de hand. Volgens een lokale krant zou er een ontploffing geweest zijn in een elektriciteitscentrale, maar de overheid ontkent dat.

Op Tenerife, het grootste van de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan, wonen 900.000 mensen. Die hebben dus voorlopig geen stroom, verkeerslichten en geldautomaten werken niet en veel restaurants hebben de deuren gesloten. De politie is op straat om het verkeer zo veel mogelijk in goede banen te leiden.

Essentiële diensten zoals de ziekenhuizen en de luchthaven van Santa Cruz werken normaal, want die beschikken over noodgeneratoren. Het grootste probleem is dat mensen vastzitten in liften en in ondergrondse garages. Ook het telefoonverkeer verloopt moeizaam.

Volgens lokale media was er in 2010 ook al eens een algemene black-out op Tenerife. Die duurde toen zes uur. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen