AFP or licensors

Conservatieve ÖVP ver op kop bij de Oostenrijkse parlementsverkiezingen, radicaal-rechts verliest

In Oostenrijk heeft de centrumrechtse partij van voormalig kanselier Sebastian Kurz een ruime overwinning behaald bij de parlementsverkiezingen. Volgens de voorlopige uitslagen wint de ÖVP van Kurz ruim 38 procent van de stemmen. De radicaal-rechtse FPÖ verliest bijna 9 procentpunten en haalt nog 17 procent. 

Er was geen twijfel over dat, gezien de populariteit van Kurz, de ÖVP opnieuw de grootste partij zou worden. Ze haalt volgens de voorlopige resultaten 38,35 procent, of 6,88 procentpunt meer dan bij de vorige verkiezingen in 2017.

De sociaaldemocraten van de SPÖ blijven op de tweede plaats staan, met 21,54 procent (-5,32 procentpunt), gevolgd door de FPÖ met 17,25 procent (-8,72 procentpunt). De radicaal-rechtse partij lijkt zo afgestraft te zijn voor het schandaal waarbij vicekanselier Strache betrokken was. Uit een video bleek dat Strache bij een vrouw die zich voorstelt als de nicht van een Russische oligarch naar illegale partijfinanciering hengelt, in ruil voor overheidsopdrachten. Kurz blies de coalitie met FPÖ op als gevolg van het schandaal, wat leidde tot nieuwe verkiezingen.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal" en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

FPÖ kiest voor oppositie

De vraag is nu met welke partij Kurz in zee zal gaan. Hij kan opnieuw samenwerken met de FPÖ, maar Kurz heeft zich sinds het schandaal proberen te distantiëren van de partij. FPÖ zelf ziet ook niets zitten in een nieuwe coalitie met de ÖVP, zegt partijleider Norbert Hofer. 

"We bereiden ons voor op de oppositie", aldus Hofer, die "niet gelukkig" is met het resultaat van zijn partij. Hij laat ook weten dat hij de FPÖ opnieuw wil opbouwen. Eerder verklaarde Europarlementslid Harald Vilimsky ook al dat de partij niet het mandaat van haar kiezers had gekregen om aan regeringsonderhandelingen deel te nemen.

Kurz kondigde in de aanloop van de verkiezingen aan dat hij met alle partijen zou praten, mocht hij als winnaar uit de bus komen. De meest voor de hand liggende coalities zijn die met de FPÖ of met de groenen en de liberale Neos. Een centrumcoalitie met de sociaaldemocraten is eveneens mogelijk, maar lijkt in de huidige omstandigheden onwaarschijnlijk.

De groenen lieten alvast weten enkel in een coalitie te willen stappen als er een radicale koerswijziging komt in het beleid van Kurz. "We hebben een teken nodig dat er veranderingen op til zijn", aldus partijleider Werner Kogler, op vlak van milieu, maar ook rond de strijd tegen corruptie en armoede.

De groenen zijn, naast de ÖVP de grote winnaars van de verkiezingen. Terwijl de partij in 2017 met 3,8 procent de kiesdrempel niet haalde, wordt ze nu de vierde partij met 12,35 procent (+8,55 procent).

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen