Koning Salman met op de achtergrond zijn lijfwacht Abdul Aziz al-Faghm.

Lijfwacht van Saudische koning is doodgeschoten "bij persoonlijke ruzie"

In Saudi-Arabië is generaal-majoor Abdul Aziz al-Faghm, de lijfwacht van koning Salman, doodgeschoten. Volgens officiële bronnen zou dat gebeurd zijn tijdens een ruzie met een vriend. Het is wel opvallend dat een dergelijk hooggeplaatste militair in het koninkrijk wordt vermoord.

Het incident vond plaats in de havenstad Jeddah aan de Rode Zee in het westen van het land. Generaal-majoor al-Faghm zou op bezoek geweest zijn bij een vriend en buiten op straat zou het tot een ruzie zijn gekomen met een andere vriend. Daarbij werd geschoten en werd de lijfwacht van koning Salman gedood. De schutter zou daarna door de politie zijn doodgeschoten.

De schietpartij vond plaats enkele kilometers ten noorden van het paleis waar koning Salman doorgaans de zomer doorbrengt. Bij het incident zouden ook nog vijf leden van de veiligheidsdiensten en een man uit de Filipijnen gewond zijn geraakt.

Generaal al-Faghm staat bekend als de "beschermengel van de koningen". Hij was lijfwacht van de vorige koning Abdullah en werd in 2015 de persoonlijke beschermer van huidig koning Salman. 

De Saudische media zijn karig met informatie over de schietpartij en dat ligt ook erg gevoelig, want sommigen zouden dat kunnen interpreteren als een symptoom van interne spanningen. Dat komt dan tegen de achtergrond van een mislukte oorlog in Jemen tegen de sjiitische Houthi's, verlies van invloed in Irak en Syrië, diepe spanningen met Iran en recente aanslagen op tankers en olie-installaties in en rond de Perzische Golf.

Meest gelezen