Het eigen Britse Lagerhuis zou een meer natuurlijke biotoop voor Farage zijn dan het Europese Parlement waar hij nu zit.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Euroscepticus Nigel Farage: "Natuurlijk ben ik kandidaat voor het Britse parlement"

Nigel Farage, de leider van de Brexitpartij in het Verenigd Koninkrijk, zal bij de volgende verkiezingen opkomen voor een zitje in het Lagerhuis. Dat heeft hij gezegd op de tv-zender Sky News. Farage is nu nog lid van het Europees Parlement. 

"Of course I will stand", antwoordde Farage vandaag op de vraag van een journalist van Sky News of hij bij de volgende parlementsverkiezingen in zijn land kandidaat is.

Een verrassing is dat niet, want zijn nagelnieuwe Brexitpartij deed het opvallend goed bij de recente Europese verkiezingen. Ze haalde toen de meeste Britse zetels in het EU-Parlement binnen. Farage zit overigens al twintig jaar in het Europese Parlement, eerst voor de UKIP (United Kingdom Independence Party) en nu dus voor de Brexitpartij.

Officieel zijn er nog niet meteen verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk; de laatste dateren van de lente van 2017 toen premier Theresa May verrassend haar meerderheid verloor. 

Toch zijn er steeds meer tekenen dat er vervroegde verkiezingen zitten aan te komen en mogelijk nog dit jaar. De impasse over de brexit houdt het huidige Lagerhuis in zijn greep; "Speaker" John Bercow heeft zijn ontslag aangekondigd voor eind oktober en de oppositie overweegt om de regering van premier Boris Johnson ten val te brengen, maar dan niet voor de bewuste brexitdatum van 31 oktober. (Lees verder onder de foto).

Premier Boris Johnson lijkt steeds meer aan te sturen op verkiezingen en daagt de oppositie uit om hem ten val te brengen.

Boris Johnson zoekt de stembus

De belangrijkste aanwijzing voor mogelijke verkiezingen is evenwel de positie van premier Johnson zelf. Die heeft door het recente overlopen van gematigde Conservatieven naar de oppositie geen meerderheid meer in het parlement, ook niet met gedoogsteun van de Noord-Ierse protestanten van de DUP.

Met of zonder brexit is het voor Johnson en zijn regering dus erg moeilijk om te regeren en de enige manier om dat te veranderen is vervroegde verkiezingen uitschrijven en winnen. Volgens peilingen zou dat nog kunnen ook, zeker als de overgebleven Conservatieven en de Brexitpartij elkaar in een aantal cruciale districten niet voor de voeten zouden lopen. Johnson lijkt overigens al een tijdje in verkiezingsmodus en zoekt ronduit de confrontatie met de oppositie. Eerder deze week daagde hij de oppositie uit om zijn regering met een motie van wantrouwen ten val te brengen. 

Meest gelezen