Foto Kurt

Onstuimige zondag: KMI waarschuwt voor hevige windstoten, stormvloedwaarschuwing aan kust

Er wordt vandaag onstuimig herfstweer voorspeld, met regenbuien en veel wind. Vanaf de middag zijn rukwinden mogelijk van 70 tot 80 kilometer per uur, plaatselijk mogelijk iets meer. Het KMI vaardigt code geel uit. Aan de kust geldt er een stormvloedwaarschuwing.

Er trekt vanmorgen eerst een regenzone over het land vanaf het westen. Daarna komen er drogere momenten afgewisseld met buien. Die buien worden in de loop van de namiddag en de avond intenser, met kans op donderslagen.

Het gaat ook stevig waaien, met vanaf de middag rukwinden mogelijk van 70 tot 80 kilometer per uur. Op de Ardense hoogten kan het nog iets harder waaien, waarschuwt het KMI.

Ook vanavond zal het onstuimig zijn met plaatselijk intense buien en een krachtige wind. In de loop van de nacht gaat het dan geleidelijk minder hard waaien, luiden de voorspellingen.

Het KMI geeft voor het hele land vanaf 13 uur deze namiddag tot 2 uur vannacht "code geel". Dat betekent dat er plaatselijk overlast of schade mogelijk is en dat het verkeer enige hinder kan ondervinden door de wind. Het noodummer 1722 voor niet-dringende hulp is geactiveerd.

Stormvloedwaarschuwing

De afdeling Kust van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust heeft een stormvloedwaarschuwing afgekondigd. Het is vooral de combinatie van storm en een hoog springtij die maakt dat de alarmdrempel werd bereikt.  Er is evenwel geen risico op overstroming.

De hinder voor de scheepvaart zal eerder beperkt blijven. Voor de veiligheid worden de staketsels en havendammen afgesloten voor het publiek. Om schade te voorkomen, worden de sluizen en de basculebrug in Oostende beveiligd. Ook de poorten in de stormmuur op de zeedijk van Wenduine worden tijdens deze procedure dichtgezet. Het is al twee jaar geleden dat er nog een stormvloedwaarschuwing werd afgekondigd.

In Antwerpen worden de waterkeringspoorten gesloten omdat het water van de Schelde hoger zal stijgen dan aanvankelijk verwacht.

Brusselse parken gesloten

De Brusselse parken zijn vanaf 12 uur vanmiddag gesloten vanwege de aangekondigde onweersbuien en rukwinden. Heropening is gepland vanaf morgenochtend, na inspectie en beveiliging.

De parken die Leefmilieu Brussel kan afsluiten, zullen voor het publiek worden afgesloten. In de parken die niet kunnen worden afgesloten, zal aan de ingangen een bericht worden uitgehangen en zullen de parkwachters de bevolking informeren.

Bekijk het meest recente weerbericht:

Videospeler inladen...

Meest gelezen