Ruim 1.500 mensen nemen deel aan de Refugee Walk van Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Meer dan 1.500 mensen zijn rond 8 uur in Kessel-Lo (Leuven) begonnen aan de vierde editie van de 40 kilometer lange Refugee Walk van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Directeur Rein Antonissen wees er bij de start op "dat deze recordopkomst een belangrijk signaal is voor de nieuwe Vlaamse regering om te investeren in onderwijs en huisvesting voor wie op de vlucht is en zo de drempels weg te nemen voor hun integratie".

De Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A), die het startschot gaf voor de wandeltocht, stelde dat dit initiatief "in tijden van polarisering en extremisme, waarbij je de indruk hebt dat niemand nog wakker ligt van mekaar, een belangrijk signaal is van solidariteit, warmte en bekommernis ten aanzien van mensen die dringend een gevoel van hoop nodig hebben".

Ook bekende Vlamingen zoals Dries Mertens, Daan en Kristien Hemmerechts betuigden vooraf hun steun aan het initiatief. Imana Truyers, Belgisch kampioen veldlopen in 2018 en dochter van Rwandese vluchtelingen, was één van de deelnemers.

De deelnemers aan deze Refugee Walk laten zich sponsoren en Vluchtelingenwerk Vlaanderen besteedt de opbrengst hiervan aan projecten zoals jobcoaches voor vluchtelingen, steun aan organisaties die vluchtelingen bijstaan, lobbying en dergelijke. De circa 1.500 deelnemers verzamelden tot dusver al meer dan 322.000 euro sponsorgeld afkomstig van circa 5000 sponsors. Dit zijn recordcijfers in vergelijking met de vorige edities. Vorig jaar stapten 1.100 mensen mee die 254.000 euro inzamelden.

De deelnemers aan de Refugee Walk in Leuven zullen vandaag in totaal naar schatting 60.000 kilometer afleggen. Rein Antonissen kondigde aan dat Vluchtelingenwerk Vlaanderen dit aantal zal overmaken aan de UNHCR. Deze VN-vluchtelingenorganisatie is bezig om op die manier 2 miljard kilometer te verzamelen, evenveel als vluchtelingen wereldwijd jaarlijks afleggen. Ook dit initiatief is bedoeld als een teken van solidariteit en steun aan families die noodgedwongen hun woonplaats moeten verlaten en enorme inspanningen dienen te leveren om te overleven.

Meest gelezen