Strafuitvoeringsrechtbank beslist morgen over vrijlating Michel Lelièvre, handlanger van Marc Dutroux

Morgen neemt de strafuitvoeringsrechtbank een beslissing over de vrijlating van Michel Lelièvre, een handlanger van Marc Dutroux. Hij heeft gevraagd om vrij te komen met een enkelband.

De 47-jarige Michel Lelièvre zit in Ittre een gevangenisstraf van 25 jaar uit voor zijn aandeel in de zaak-Dutroux. Hij werd in 1996 opgepakt als handlanger van Marc Dutroux. Lelièvre hielp Dutroux bij de ontvoering van de meisjes An Marchal, Eefje Lambrecks, Laetitia Delhez en Sabine Dardenne.

Over 2 jaar heeft hij zijn straf uitgezeten. Begin 2018 kreeg hij al penitentiair verlof als voorbereiding op zijn vrijlating. Datzelfde jaar vroeg Lelièvre ook zijn vrijlating onder elektronisch toezicht, maar de strafuitvoerings-rechtbank wees dat verzoek toen af. Lelièvre kon geen vaste verblijfplaats voorleggen, een voorwaarde voor een enkelband.

Perspectieven

Volgens zijn verdediging zijn er dit keer wel "perspectieven" via verschillende immokantoren. De advocate van Lelièvre, Benjamine Bovy, zei na de behandeling van zijn verzoek door de strafuitvoeringsrechtbank eerder deze maand dat naast een vrijlating onder elektronisch toezicht ook een voorwaardelijke invrijheidstelling tot de mogelijkheden behoort. 

Jean Lambrecks, de vader van de vermoorde Eefje, verzette zich voor de strafuitvoeringsrechtbank eerder deze maand tegen een voorwaardelijke vrijlating van Lelièvre. Bij de verdediging van Lelièvre valt te horen dat zij mogelijk pas dinsdag formeel op de hoogte zal gesteld worden van de beslissing van de strafuitvoeringsrechtbank. 

Als Lelièvre nu niet vrijkomt, dan komt hij sowieso zonder voorwaarden vrij in 2023, wanneer hij zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten.

Martin en Dutroux

Michelle Martin, de ex van Dutroux, werd in 2012 vervroegd vrijgelaten onder voorwaarden. Martin was veroordeeld tot 30 jaar cel.

Dutroux zelf diende recent een verzoek in om vervroegd vrij te komen. De strafuitvoeringsrechtbank behandelt zijn verzoek op 17 oktober. Dutroux werd wel veroordeeld tot een levenslange celstraf en 10 jaar terbeschikkingstelling van de regering.

Meest gelezen