Videospeler inladen...

Wetstraatwatchers over Vlaamse formatie: "Waar is de 'Show me the money' van 5 jaar geleden?"

Laat de Vlaamse regering een begrotingsevenwicht los tot 2024? Na wat onder meer N-VA-kopstuk Theo Francken eerder al liet vallen, lijkt het er toch op. Wetstraatjournalisten Isolde Van den Eynde (Het Laatste Nieuws) en Bart Brinckman (De Standaard) vinden dat straf, zo zeggen ze in "De zevende dag". "Met een goede begroting win je geen verkiezingen, zei Theo Francken, en dat verklaart alles."

Als alles goed loopt, worden vandaag de laatste knopen doorgehakt van de Vlaamse regeringsvorming, zodat Jan Jambon zijn Zweedse (N-VA, CD&V, Open VLD) regeerakkoord en ploeg deze week kan voorstellen. Maar hoe langer het duurt, hoe meer er al uitlekt over discussiepunten en heikele kwesties.

De meeste van die elementen hangen samen met de centen, de begroting dus, zegt politiek journalist Isolde Van den Eynde van Het Laatste Nieuws in "De zevende dag". En, opvallend, deze regering zou een begroting in het rood voorleggen tot 2024. "Dat is eigenlijk wel straf", zegt Van den Eynde. "Wij hadden allemaal veel commentaar op Brussel en Wallonië, waar ze een begrotingsevenwicht loslaten. Francken heeft zich in het begin van de week laten ontvallen dat dat ook in Vlaanderen het geval zal zijn. Tot grote onvrede van de liberalen."

"Niet meer belangrijk"

Haar De Standaard-collega Bart Brinckman denkt dat we dat allemaal met een korrel zout moeten nemen. "Waar is de "Show me the money" van 5 jaar geleden?", verwijst hij naar een verkiezingsdebat in 2014. Met die oneliner haalde N-VA-voorzitter Bart De Wever toen de minder orthodoxe begrotingsaanpak van zijn PS-collega Paul Magnette onderuit.

Eigenlijk had de vorige Vlaamse regering al een stevig begrotingstekort. Want het hele Oosterweelproject is buiten het budget gezet

Bart Brinckman, politiek journalist bij De Standaard

Ook de N-VA is de voorbije jaren in hetzelfde bedje ziek geweest, vindt Brinckman "Nu is het van 'het kan allemaal maar op'. Maar eigenlijk had de vorige Vlaamse regering al een stevig begrotingstekort. Want het hele Oosterweelproject is buiten het budget gezet."

Volgens Brinckman is het typisch voor de politiek in ons land dat men dat begrotingstekort "niet meer belangrijk vindt". "Theo Francken zei een paar maanden geleden: 'Met een goede begroting win je geen verkiezingen'. Wel, dat verklaart alles."

Knokken

Als de Vlaamse formatie rond is, wenken ook de federale onderhandelingen. Wordt het een paars-gele regering? "Er zijn wel contacten", zegt Brinckman, "maar het zal zeer moeilijk zijn. De PS zit in een zetel: zij kunnen als het ware kiezen. De N-VA zal zich dus in een coalitie moeten knokken."

Als N-VA in de oppositie belandt, zit ze naast een grote partij die bij wijze van spreken 150 km/u rijdt, terwijl N-VA zich aan 120 km/u houdt

Isolde Van den Eynder, politiek journalist bij Het Laatste Nieuws

Maar wil de partij dat wel? "Dat is de vraag. Wij denken eerder van wel, al was het maar omdat de N-VA politiek personeel heeft dat niet liever wil dan minister te worden." En belangrijk, voegt Van den Eynde toe: "Als N-VA in de oppositie belandt, zit ze naast een grote partij die bij wijze van spreken 150 km/u rijdt, terwijl N-VA zich aan 120 km/u houdt. Hoe ga je jezelf daartegen positioneren? Want op vlak van migratie kan je niet verder gaan dan Vlaams Belang."

Brinckman knikt: "N-VA gaat in de oppositie altijd tekort komen. Je gaat krijgen wat je hebt gekregen na Marrakech: de N-VA die helemaal opschuift en daardoor het Vlaams Belang groot heeft gemaakt. Dan ga je dat de komende 5 jaar nog eens krijgen." Daartegenover staat de optie voor N-VA om samen te werken met haar "natuurlijke vijand", oppert Van den Eynde: "Nu zit de N-VA op die grens: wil ze een bestuurspartij zijn of echt keihard oppositie voeren?"

Bekijk hier het volledige gesprek met Bart Brinckman en Isolde Van den Eynde in "De zevende dag" op Eén:

Videospeler inladen...

Meest gelezen