© Extinction Rebellion Belgium

Activisten van radicale klimaatorganisatie dringen tuin Koninklijk Paleis binnen

Een vijftal activisten van de radicale klimaatorganisatie Extinction Rebellion zijn vanmorgen de tuin van het Koninklijk Paleis in Brussel binnengedrongen. Ze wilden een brief aan de koning overhandigen en hem zo uitnodigen om de klimaatnoodtoestand uit te roepen. 

Een groep leden van Extinction Rebellion Belgium drongen deze ochtend de tuin van het Koninklijk Paleis van Brussel binnen in een poging een open brief aan de Koning te overhandigen. De klimaatbetogers wandelden vanuit het nabijgelegen Warandepark het Paleizenplein over en klommen over de hekken van het Koninklijk Paleis. Daar onthulden ze hun vlaggen en lazen ze een brief aan de koning voor. Agenten hielden de activisten tegen en escorteerden ze naar buiten. De actie werd gefilmd en uitgezonden via livestream op de Facebookpagina van Extinction Rebellion.

In het filmpje leest een activiste de brief aan de koning voor en kondigt ze de nationale actie "Royal Rebellion" van 12 oktober aan. Extinction Rebellion nodigt alle Belgen die dag uit om een stoel mee te pakken en plaats te nemen in de tuin van het Koninklijk Paleis voor een algemene vergadering.

"We zullen op een vreedzame manier en zonder geweld de tuin bezetten, maar wel met overtuiging en doorzettingsvermogen. We beseffen dat we de wet overtreden en zijn bereid de gevolgen te dragen, want de marsen, de petities en de expertise van wetenschappers worden genegeerd. Alleen op deze manier worden we nog gehoord", zegt een activiste tijdens het voorlezen van de brief.

Meest gelezen