Videospeler inladen...

Belgen meldden dit jaar al meer dan 1 miljoen phishingmails

Het Centrum voor Cybersecurity Belgium (CCB), dat is de overheidsdienst die instaat voor de veiligheid van het internet in ons land, heeft dit jaar meer dan 1 miljoen meldingen van phishing gekregen. Een phishingmail lijkt onschuldig, maar bevat meestal een virus dat uw persoonlijke gegevens kan stelen. Het CCB en de Cyber Security Coalition lanceren vandaag een campagne om mensen alert te maken voor de gevaren van phishing.

U heeft ongetwijfeld ooit een mail gekregen, die van uw bank lijkt te komen, met de vraag om een bepaald bedrag op een rekening te storten. De kans is groot dat het om een phishingmail ging. Cybercriminelen sturen regelmatig phishingmails naar nietsvermoedende slachtoffers. Eenmaal zij de mail openen, installeert zich software op de computer die gevoelige informatie doorspeelt naar de cybercriminelen. 

30 links per dag geblokkeerd

Voor het Centrum voor Cybersecurity Belgium (CCB) is dit niet nieuw, daarom startte de organisatie vier jaar geleden met een sensibiliseringscampagne. Mensen die een verdachte mail krijgen, kunnen dat signaleren aan het CCB, hierdoor kan de organisatie de website vanwaar de mail komt blokkeren.

Die campagne is een onverhoopt succes. Het CCB kreeg van januari tot nu meer dan 1 miljoen meldingen van phishing. Ter vergelijking: vorig jaar kreeg het CCB op een hele jaar tijd 640.000 meldingen. Volgens Miguel De Bruycker, directeur van het CCB, heeft dit vooral te maken met het feit dat de mensen meer bewust zijn van de gevaren van phishing. 

“Phishing wordt door cybercriminelen gebruikt om malware (software die gegevens steelt of een computer platlegt, red.) te verspreiden, persoonlijke gegevens te bemachtigen en geld te stelen. Door de Belgische bevolking weerbaar te maken tegen phishing vangen we als het ware drie vliegen in één klap. Hoe meer berichten we ontvangen via verdacht@safeonweb.be, hoe meer valse websites we kunnen blokkeren. Hierdoor vallen minder slachtoffers", legt De Bruycker uit.

Dankzij de campagne blokkeert het CCB 30 links naar websites per dag. Vorig jaar waren dat amper 5 links per dag. "Er wordt dus effectief iets gedaan met de meldingen die we krijgen", zegt De Bruycker.

Blijven sensibiliseren

Volgens De Bruycker is het nodig om te blijven sensibiliseren. Niet alleen particulieren zijn het slachtoffer van phishing. Steeds meer bedrijven hebben ook te maken met cyberaanvallen. Eerder dit jaar werd een ziekenhuis in Herstal platgelegd. En niet zo lang geleden was Asco, het bedrijf dat vliegtuigonderdelen maakt in Zaventem, het slachtoffer van een cyberaanval. De kans is reëel dat de malware via een phishingmail het bedrijf is binnen geslopen.

Het CCB merkt ook dat de cybercriminelen steeds meer voor Whatsapp, Facebook of SMS kiezen om hun valse berichten te versturen. 

Hoe herkent u een verdachte mail of bericht? 

  • een phishingmail krijgt u meestal onverwacht en zonder reden  
  • de mail is dwingend of wil je nieuwsgierig maken
  • meestal bevat de phishingmail taalfouten of is die vreemd geschreven
  • meestal heeft die ook een vage aanspreektitel of gebruikt die uw e-mailadres als aanspreking
  • de mail komt van een onbekende afzender
  • de mail bevat een link die niet naar een veilige website leidt 

De maand oktober staat in het teken van internetveiligheid. Daarom lanceert het CCB vandaag een nieuwe campagne waarin u aan de hand van video's en reclamespotjes tips krijgt over hoe u makkelijk phishingmails kan herkennen.

Heeft u een verdachte mail gekregen? Dan kan u die verzenden naar verdacht@safeonweb.be

Bekijk hier hoe u een phishingmail makkelijk kan herkennen:

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen