Ex-staatsveiligheidsagent beschuldigt Didier Reynders (MR) van doodsbedreigingen

De ex-agent van de Staatsveiligheid die Didier Reynders (MR) beschuldigde van corruptie en witwassen, stapt nu zelf naar het federaal parket. Hij dient een klacht in voor doodsbedreigingen en belaging. Dat meldt het magazine Apache. De klacht is gericht tegen Didier Reynders, een topman van het Comité I en vertrouwelingen van Reynders binnen de Staatsveiligheid.

In april stapte de man naar de politie om verklaringen tegen vicepremier Didier Reynders (MR) af te leggen. De man, die 10 jaar werkte voor de Staatsveiligheid, beschuldigde Reynders en een vertrouweling van corruptie en witwaspraktijken. 

De ex-agent verwees onder meer naar de bouw van de Belgische ambassade in de Congolese hoofdstad Kinshasa, het huurcontract voor de hoofdzetel van de federale politie, omkoping door wapenhandelaars en omkoping door een Congolese verkiezingskandidaat. Het geld zou zijn ontvangen of witgewassen via de aankoop van antiek en vastgoed of transacties in belastingparadijzen. 

Het parket startte een vooronderzoek maar zette het stop omdat er geen bewijzen gevonden werden. 

Doodsbedreigingen

Nu stapt de ex-agent dus opnieuw naar het parket om een klacht in te dienen voor doodsbedreigingen en belaging. De klacht is gericht tegen Reynders, een topman van het Comité I en zogenaamde vertrouwelingen van Didier Reynders binnen de Staatsveiligheid.

De klacht is intussen doorgestuurd naar het parket-generaal van Brussel, zegt het federaal parket. "Aangezien het om een minister gaat, is het parket-generaal bevoegd", zegt woordvoerder Eric Van Duyse.

Reynders ontkent

Reynders ontkende de beschuldigingen over corruptie en witwassen: "Ik ontken alle mogelijke beschuldigingen en ik heb nooit smeergeld ontvangen", zei hij eerder deze maand. Zijn woordvoerder had het over een beschadigingsoperatie.

Didier Reynders is door de regering voorgedragen als Europees Commissaris. Deze woensdag heeft hij daarvoor een hoorzitting in het Europees Parlement.

Meest gelezen