Videospeler inladen...

Frankrijk neemt afscheid met staatsbegrafenis van oud-president Jacques Chirac

In Frankrijk, in de kerk van Saint-Sulpice in Parijs, werd met een staatsbegrafenis afscheid genomen van gewezen president Jacques Chirac. Meer dan 80 wereldleiders, onder wie de Russische president Vladimir Poetin en aftredend premier Charles Michel, waren aanwezig. De gewezen Franse president overleed vorige week op 86-jarige leeftijd.

De plechtige viering van de overleden oud-president Jacques Chirac begon om 12 uur in de Parijse Saint-Sulpicekerk. Het gebeurde onder begeleiding van een indrukwekkend militair eerbetoon. De Franse president Emmanuel Macron was aanwezig en ook de vroegere Franse presidenten François Hollande, Nicolas  Sarkozy en Valéry Giscard d'Estaing hebben de afscheidsplechtigheid bijgewoond.

(Lees verder onder foto)

Kist van oud-president Jacques Chirac
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
François Hollande,  Carla Bruni, Nicolas Sarkozy en Valéry Giscard d'Estaing
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Uit het buitenland kwamen onder meer de Russische president Vladimir Poetin, prins Albert van Monaco en de vroegere Amerikaanse president Bill Clinton een laatste groet brengen. Ook de Duitse president Frank-Walter Steinmeier, de Libanese premier Saad al-Hariri en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker waren een van de meer dan 80 aanwezige prominente gasten, buitenlandse staatshoofden en regeringsleiders. Na de plechtigheid heeft Macron de wereldleiders begeleid tijdens een lunch op het Elysée.

(Lees verder onder foto)

De Russische president Vladimir Poetin
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
Kist van oud-president Jacques Chirac
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Chirac krijgt zijn laatste rustplaats op de begraafplaats Montparnasse, naast zijn dochter Laurence, die in 2016 overleed.

Afgelopen weekend hebben duizenden Fransen een laatste groet gebracht aan de overleden president. De voorbije nacht hebben nog bijna 7.000 mensen dat gedaan. Ze konden afscheid nemen tot 6 uur deze ochtend. Normaal gezien zou de staatsbegrafenis plaatsgevonden hebben in de Notre-Dame, maar omdat de kathedraal in april vernield werd door een zware brand, vormde de Saint-Sulpicekerk het alternatief. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved
Vroegere Amerikaans president Bill Clinton
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved
Aftredend premier Charles Michel
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen