"Geen bewijzen dat een jager wolvin Naya heeft gedood", zegt Hubertusvereniging

Volgens de Hubertus Vereniging Vlaanderen, de organisatie die de jagers vertegenwoordigt, zijn er geen bewijzen dat jagers wolvin Naya hebben gedood. Ze reageren daarmee op het bericht dat ook de Natuurinspectie van het Agentschap Natuur en Bos uitgaat van kwaad opzet.

Vanmiddag raakte bekend dat ook de Natuurinspectie uitgaat van kwaad opzet. Want uit de sporen en beelden van de wildcamera's blijkt dat Naya niet stierf tijdens de bevalling en dat ze niet ziek of vergiftigd werd. Wel werden een stroper en twee jagers op heterdaad betrapt in het leefgebied van Naya en haar welpen, terwijl ze daar niet mochten komen.

"Geen echte bewijzen"

"Daarmee is niet bewezen dat die jagers Naya hebben geschoten", reageert Maarten Goethals van de Hubertus Vereniging Vlaanderen. "De jagers werden gevat in kader van het onderzoek. Ze werden trouwens in september betrapt, terwijl Naya al veel eerder vermist was. Dus we hebben het gevoel dat het Agentschap voor Natuur en Bos ook niet goed weet wat er precies gebeurd is."

En nu?

De jagersvereniging wil nu het verdere onderzoek afwachten. "We gaan bekijken of de jagers die gevat zijn lid zijn van onze vereniging. Maar zolang niet bewezen is dat zij betrokken zijn bij de dood van Naya kunnen wij zelf geen onderzoek doen. Voorlopig gaat het om heel veel vermoedens en heel weinig feiten."

Everzwijnenjacht

Het Agentschap voor Natuur en Bos werkt in Limburg nauw samen met de jagers voor het inperken van de everzwijnenpopulatie. "In die zaak is onze verstandhouding nog altijd even goed als pakweg een week geleden", besluit Goethals. 

Meest gelezen