Videospeler inladen...

Thomas Cook België vraagt faillissement aan: 500 werknemers dreigen baan te verliezen

Thomas Cook Retail België vraagt het faillissement aan. Dat bevestigt de directie in een persbericht. "Ondanks zeer intensieve gesprekken met verschillende partijen was er helaas geen akkoord over de noodzakelijke financiering op korte termijn", luidt het. De 501 werknemers verliezen wellicht hun baan. 

Thomas Cook Retail België, dat onder meer de winkels van Thomas Cook uitbaat, had tegen vandaag 5 miljoen euro nodig om een doorstart te kunnen maken. Met het geld had het bedrijf de ondernemingsrechtbank kunnen overtuigen dat het een geloofwaardig plan had, en had het bescherming kunnen aanvragen tegen zijn schuldeisers.  Maar het geld is niet gevonden. En dus rest er enkel het faillissement.

"Thomas Cook Retail België zou het geld onder meer gebruikt hebben om de lonen van de medewerkers uit te betalen", legt onze economie-expert Steven Rombaut uit. "Het idee was om de winkels voortaan reizen van andere reisorganisaties te laten verkopen, waarop de winkels dan een commissie konden nemen. Zo zouden ze hebben kunnen overleven.  Maar dat geld bijeen krijgen is niet gelukt."

Vorige week gingen al 3 van de 4 vennootschappen van Thomas Cook failliet. Daarbij gingen al 75 banen verloren. Met het faillissement van de grootste vennootschap Thomas Cook Retail België gaan nog eens 501 banen verloren. En verdwijnt Thomas Cook uit België. 

Personeel aangeslagen

De 501 personeelsleden van Thomas Cook Retail België hebben zwaar aangeslagen gereageerd op de aankondiging van het totale faillissement. "Na de speech van de directie klonk er een doodse stilte", zegt ACV-vakbondsman Patrick Van Holderbeke. 

"Bij heel wat personeelsleden was de hoop gerezen dat het toch goed zou komen", zegt de ACV'er. Dat blijkt ook uit verklaringen van de directie, die aangeeft dat het voorbije weekend verschillende partijen zijn aangesproken om het bedrijf door te starten. Maar de nodige centen waren er dus niet.

De ondernemingsrechtbank zal de faillissementsaanvraag normaal morgen behandelen. "Vanaf dan zitten de mensen zonder werk", zegt Van Holderbeke. Het is niet uitgesloten dat er alsnog een gedeeltelijke overname komt bij de afwikkeling van het faillissement door de curatoren. Maar de winkels en kantoren van Thomas Cook worden gesloten en voor het personeel is het bang afwachten.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Chris De Nijs: "Curator kan een deel van het personeel in dienst houden om Thomas Cook goed te bewaren en aantrekkelijk te houden voor eventuele overnemers"

Videospeler inladen...

Meest gelezen