Videospeler inladen...

Rutten (Open VLD) over invloed Vlaams Belang op akkoord: "Is verhaal van een regering, niet van een partij daarbuiten"

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten ontkent in alle toonaarden dat het Vlaamse regeerakkoord dat haar partij met N-VA en CD&V heeft gesloten sterk beïnvloed is door Vlaams Belang. In het akkoord wordt de lat voor buitenlandse nieuwkomers hoger gelegd: mede het gevolg van de wekenlange gesprekken tussen toenmalig informateur Bart De Wever (N-VA) met Vlaams Belang?

In het verleden heeft Open VLD zich altijd scherp afgezet tegen Vlaams Belang. Partijvoorzitter Gwendolyn Rutten heeft meer dan eens gezegd dat ze onder geen enkel beding bereid is om met de radicaal-rechtse partij samen te werken. Opmerkingen dat het regeerakkoord van Jambon I nogal wat Vlaams-Belangtrekjes vertoont, irriteren haar.

Wij zeggen 'je hoort hier thuis, maar pak de kansen die we je geven'

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten

"Kijk eens, wij maken een regeerakkoord dat inzet op werken, want werken doet lonen", zegt Rutten in "De afspraak". "Als het over nieuwkomers gaat zeggen we dat we mensen de kans geven om een job te krijgen en schakelen we hen in bij de VDAB, we laten ze de taal leren - een heel emanciperend middel -, we zorgen ervoor dat ze naar school kunnen gaan. Dat hoor ik Vlaams Belang allemaal niet zeggen. Vlaams Belang zegt 'vreemdelingen buiten', zegt dat de islam hier niet thuis hoort.

Wij zeggen 'je hoort hier thuis, maar pak de kansen die we je geven door betaald te leren, door naar school te gaan, door een job te verwerven, door je te integreren in het verenigingsleven'. Twee totaal verschillende werelden zijn dat volgens Gwendolyn Rutten.

Die partij sluit mensen uit op basis van afkomst, op basis van religie

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten over Vlaams Belang

"Wij zitten mee aan tafel als een volwaardige partner", houdt ze vol. "We hebben niet alleen vanuit Open VLD een verhaal gemaakt, maar ook vanuit CD&V en N-VA. Daarmee zeggen we dat dit een verhaal is van een regering, en niet een verhaal van een partij die buiten zit."

Rutten wil zich blijven afzetten van Vlaams Belang. "Die partij sluit mensen uit op basis van afkomst, op basis van religie. Niemand die in de Vlaamse regering aan tafel zit, heb ik één maatregel zien nemen of horen verdedigen die dat als uitgangspunt heeft."

Ze geeft wel toe dat 'we er nog niet zijn' en dat ze daarom nieuwe maatregelen nemen. "Mag het nog?" De verontwaardiging stijgt. "Maar dit vergelijken met Vlaams Belang? Alsjeblief, stop daarmee! Dat slaat nergens op!"

Bekijk hieronder het hele gesprek met Gwendolyn Rutten in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen